Lóerő

2015.04.16. 13:10

Íme, a leggyorsabb traktor

Méghogy lassú! A négyszeres rally világbajnok, Juha Kankkunen vezetésével ugyanis új traktoros sebességi világrekord született Finnországban.

Szabó Zoltán

Még februárban tartották a mérést, melyen egy Valtra T234-es traktor kisszöges abroncsokon új, egészen pontosan 130,165 km/h-s sebességi rekordot ért el. Februárban Finnország jelentős részét beleértve az utakat is jég borítja. A jégborítás előnye, hogy tökéletesen sima felületű, és megfelelő abroncsokkal a tapadás is megfelelő, olyannyira, hogy a körülményeket sebességi világrekord megdöntésére is megfelelőek. A finn traktorgyár ezt használta ki, és legújabb modelljének teljesítményét kívánta a kísérlettel szemléltetni. Mivel ez a sebesség nem esik a traktorok normál működési tartományába, ezért néhány módosítást végre kellett hajtani a sorozatgyártású gépen. A motor üzemi fordulatszámának és teljesítményének elektronikus megemelése nem várt következményekkel is járt, az első próbálkozás alkalmával 50 méter megtétele után egyszerűen elcsavarta, majd eltörte a féltengelyt.

Fotó: Valtra.com

Miután ezt kijavították, már minden akadály elhárult, és a Guiness szabályoknak megfelelően ugyanazon az útszakaszon oda-vissza mért sebességek átlaga adta meg a rekord átlagsebességet. A négyszeres világbajnok elmondta, hogy egyenesben úgy viselkedett a Valtra T234, mint egy vonat, mintha sínen ment volna, kanyarodáskor azonban odafigyelést igényelt. A nagyobb tömege és magasan elhelyezkedő a tömegközéppontja természetesen más kanyarodási tulajdonságokkal ruházta fel, mint a világbajnoki címeket hozó Lancia Deltákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!