Veszprém

2015.03.20. 17:54

Játszhatunk Istent? - Oberfrank Ferenc előadása a KÉSZ vendégeként

Korunk korábban nem ismert kérdéseket vet fel: játszhat Istent az ember? Eldöntheti, ki élhet és ki nem? Mekkora az orvos, a szülők felelőssége? A válasz soha nem egyszerű. Az Oberfrank fiúk közül ezúttal Ferenc, a kutatóorvos volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportjának vendége a Padányi Biró Márton Katolikus Gimnáziumban.

Őrsi Ágnes

Nemcsak a téma nagyon izgalmas, de az út is az volt, amelyen Oberfrank Ferenc eljutott a hivatásig. Művészvénával rendelkező értelmiségi családból származik, és azt vallja, szerencsés, amiért ennyi élménnyel halmozta el az élet. Mára tudományos publikációk, könyvek szerzőjeként, kitüntetések birtokosaként, a piarista diákszövetség elnökeként egyaránt azon dolgozik, hogy az általa is kutatott biomedicina kéz a kézben járjon az etikával. Rendkívül érdekes előadásában azt illusztrálta, hogy az orvoslás évezredekig zajlott szinte ugyanazon mederben, például alig van különbség a gyógyítás XII. vagy XVII. századi ábrázolása között. Ugrásszerű változás figyelhető meg viszont az utóbbi alig száz évben, amely alatt eljutottunk odáig, hogy hamarosan a szülők bűne lesz, ha genetikai eredetű betegséget hordozó gyerekük születik. Hogy miért? Azért, mert a technikai fejlődés, az orvostudományi, biológiai kutatások már ott tartanak, hogy egy-egy ilyen genetikai károsodást idejében fel lehet ismerni, ki lehet küszöbölni, az ára pedig nem feltétlenül a betegséget hordozó magzat elpusztítása.

Korunk korábban nem ismert kérdéseket vet fel, éppen az előzőekben említettek miatt: játszhat Istent az ember? Eldöntheti, ki élhet és ki nem? Mekkora az orvos, a szülők felelőssége? A válasz soha nem egyszerű. Egyrészt az új eljárások elsajátításá-val, az úgynevezett neuroinnováció által, egy úgynevezett agyi pacemaker segítségével létrejön egy olyan agyi stimuláció, ami a korábbi betegnek emberi életet tud biztosítani. Jelentősen mérsékelni lehet a félelmetes Parkinson-kór tüneteit is. Itt jönnek az etikai kérdések: az orvosnak meddig van joga beavatkozni? Megteheti-e, hogy a betege személyiségét változtatja meg? Lehet-e például egy megtervezett embert létrehozni? – már erre is vannak igények.

Az orvostudomány az empátiára, a hagyományokra, az emberismeretre támaszkodva is szép eredményeket ért el, amelyeket fokoztak a technikai lehetőségek, például a bionikus végtagok létrehozása, ami egészen más életminőséget biztosít a korábbi sérült embernek. Mégis ki viselje a felelősséget? Csak az orvosok? Nem, természetesen. Az információs technológia és az orvoslás együttműködésével kell megtalálni azokat a kereteket, amelyek korrektek és etikai szempontból sem kifogásolhatók. Hogy az orvoslás hagyományos céljai és a közjó iránti törekvés ugyanazon mederben haladjon, minden döntéshozó felelőssége a szülőktől az állami szervekig, a kutatóorvosokig.

– Eltájolódott társadalmunkban a helyes döntés, a helytállás, ugyanakkor a felelősségvállalás kell, hogy jellemezze elsőként a keresztény embereket, példájuk nyomán pedig az orvosok közötti, az orvos-beteg, valamint az orvos és a társadalom közti kapcsolatokat – figyelmeztetett az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!