Életmód

2015.04.09. 09:59

Selymet fest, kosarat fon és szappant főz a Kati, a kreatív nyugdíjas óvónő

Címkék#nyugdíjas

Az ország sem nagy, hát még a város, így nem csoda, hogy az ajtón belépő összes hölgyet ismerem. Van közöttük óvó néni, origami művész, asszisztens a kedvenc gyermekorvosom mellől. Ami közös bennük: kreatívak, talpraesettek, jólelkűek. Most még az is közös, amit kipakolnak az asztalokra; főzőlapok, fazekak, mérlegek, szilikonos sütőformák.

Őrsi Ágnes

Aki miatt mindez történik, Török Lajosné Kati. Óvónőként ment nyugdíjba. Ez az ő életében is mérföldkőnek számított, azonban ugyanúgy pörög, mint azelőtt, szervez, lelkesít, tanít hol erre, hol arra különböző korosztályokat. Ma az ökoanyu projekt egyik témája van soron. Mintadarabokat is hozott: saját készítésű címkével, celofánba csomagolva gyapjúfehér, olajzöld, sárga, és ki tudja még hányféle színű, saját készítésű szappant. Egyikben parajdi só van, a másikban sárgarépalé, körömvirág, kávé vagy éppen uborka joghurttal.

- Az egész családot ellátom házi készítésű tisztítószerekkel, mosóporral, dezodorral, szappannal. Két évig készültem rá, mire elkezdtem szappant készíteni. Olvastam, gyűjtögettem a recepteket, sok mindent kipróbáltam, azóta pedig másoknak is tanítom. Csupa tiszta, természetes anyagból, oliva-, repce-, ricinus- és szőlőmag olajból, kókuszzsírból, gyógynövényekből és más jótékony adalékanyagokból készítjük ezeket a hasznos és szép szappanokat.

Amióta nem a Vadvirág óvodába indul reggelente, azóta is tartalmasan telnek napjai, például mindenhova elmegy, ahol valami új kézműves technikát tanulhat. Így jött a képbe a szűrrátét, a kosárfonás, vagy a selyemfestés.

Kati tiszta, természetes anyagból készíti a szappanokat
Fotó: Őrsi Ágnes

- A nagyapám volt nagyon kreatív, örökölte anyukám, és én is. Mindegyik tevékenységet élvezem. Természetesen mindez nem sikerült volna, ha a családom, a lányom, a fiam nem áll mögöttem. A férjemmel tavaly voltunk negyvenéves házasok. Jóban, rosszban összetartunk.

Optimizmusával együtt mondhatjuk, Kati szerencsés természet, de mit tegyen az, aki nagyon más? Különböző mentalitással születünk; van, aki tizenévesen is öreges, más pedig fehér hajjal is érdeklődő, kíváncsi.

- Én nem látom ezt súlyos gondnak. Egyrészt sokszor tapasztaltam a környezetemben, hogy a munka, a család után lehet olyan élethelyzet, ami a zárkózott embert is kizökkenti. Így kénytelen lesz saját maga megtapasztalni azt a régi igazságot, hogy ha becsukódik egy ajtó, azonnal kinyílik egy ablak. Venni kell a fáradtságot megtalálni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!