Életmód

2015.04.07. 13:18

Országos konferencia a cisztás fibrózisról

Ajka - A ritka betegségek közül a leggyakoribb a cisztás fibrózis, amelynek egyik központja a Magyar Imre Kórházban található, ahol országos konferenciát tartottak.

Penk Tímea

Az ajkai kórház gyermekosztályának a főorvosa, Kovács Ilona lapunknak elmondta, hogy a cisztás fibrózis egy genetikai rendellenesség miatt alakul ki. A létfontosságú szervekben létrejött elváltozásuk közül a legveszélyesebb a tüdő érintettsége, ahol megtapadnak a kórokozók, a betegek a váladékot nehezen tudják felköhögni. A betegség enzimhiányal is jár, az emésztés sem felelő. Mindezek a problémák állandó gyógyszeres kezelést igényelnek, illetve transzplantációra is szükség lehet. Folyamatos gondozást igényelnek a páciensek, ennek sikere kimutatható. Míg korábban a CF-betegek ritkán élték meg a felnőttkort, mára jelentősen javultak az életesélyeik.

Újszülöttkori szűrés egyelőre nincs, de verejtékvizsgálatból tudnak következtetni erre a betegségre. Ha egy kisgyerek gyakran köhög és a szokványos gyógyszerekre nem javul, akkor szakemberhez kell fordulni. A főorvos reméli, hogy hamarosan Magyarországon is bevezetik ennek a betegségnek a szűrését. Szakmailag felkészültek rá, de az anyagi háttér még hiányzik.

Hajdú Mária orvos-igazgató, Novák Zoltán, a CF orvosi szekció vezetője, Kovács Ilona osztályvezető főorvos. Ajkán 22 beteg él. Fotó: Penk Tímea

Ajkán és környékén 22 beteget gondoznak, az országban körülbelül ötszázat. Kovács Ilona igen fontosnak tartja, hogy az ország tizenkét centrumában dolgozó szakemberek rendszeresen konzultáljanak. A főorvos korábban Budapesten foglalkozott cisztás fibrózisban szenvedő gyerekekkel, majd amikor 2007-ben Ajkára jött, ezt a helyet is országos centrummá alakította ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!