Hétvége

2015.04.18. 18:19

Mozogjunk, sportoljunk - Itt a jó idő, a tavasz, vége a téli álomnak, ki a szabadba!

Veszprém - Mozdítsuk ki a gyereket a számítógép elől, ébresszük fel téli álmából, adjunk rá focicsukát, vagy poroljuk le a bringáját, menjünk vele hétvégén kirándulni.

Kovács Erika

Így sokat tehetünk egészségéért, nem beszélve arról, hogy a mozgás élettani hatása miatt jobb tanuló is válik belőle – érvel a mozgás jótékony hatása mellett Kelemen Miklós, a veszprémi műfüves sportcentrum, és Máhl Krisztián, a jégpálya vezetője, akik egész évben azért dolgoznak, hogy a gyerekek mindennap sportoljanak. Az országos kezdeményezések is gyakoriak.

– Itt a tavasz, ne engedjük, hogy a gyerek iskola után a szobában üljön, minél kisebb korban szoktassuk rá a mozgásra, a sportra! – szögezi le Kelemen Miklós, a műfüves pálya vezetője, a Veszprém FC egykori NB I-es focistája. – A lényeg, hogy a gyerek ne üljön a villanypásztor, azaz a tévé előtt, illetve az „ámítógép" előtt, és ne az legyen az egyetlen szórakozása, hogy a neten „lóg" órákon át! Azt mondja, nincs elszomorítóbb annál, amikor azt látja, hogy a gyerekek tanulás után négy fal között töltik az idejüket, nem beszélve arról, amikor ez már jó időben, tavasszal, nyáron történik.

Kelemen Miklós, a műfüves pálya vezetője, a Veszprém FC egykori NB I-es focistája (jobbról) a gyerekekkel. Fotó: Zwicker Tamás

A sportember eltökélten hisz abban, hogy minél korábban rá kell venni a gyerekeket a tanulás mellett a mozgás szeretetére, hogy ez életformájuk legyen, ami kitartásra, önfegyelemre, kemény munkára is nevel egyben. Ezért hozták létre tizenöt évvel ezelőtt a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sport Egyesületet, amely a műfüves pályát is működteti. Az egyesülettel Rugovics Vendel szakmai vezetésével szervezték meg az úgynevezett ovifocit immár másfél évtizede, melynek keretében többek között az óvodákban hetente egyszer térítés nélkül tanítják, nevelik a sport szeretetére a legapróbbakat. Mint mondja, céljuk, hogy a focin keresztül a gyerekeket minél egészségesebb életmódra neveljék, amelyben a rendszeres, napi munkával a szülőkön kívül nekik is nagy szerepük lehet.

– Ma már könnyű dolguk van a szülőknek – vélekedik. Az egykori NB I-es játékos hozzáteszi, a bőség zavara uralkodik a sport terén a választás lehetőségében.

A legfontosabb, hogy a szülők már óvodás korban rászoktassák a gyereket a napi mozgásra, a rendszeres testedzésre, amelyben természetesen ők maguk lehetnek az első és legfőbb példaképek. Kelemen Miklós szerint ahhoz, hogy a gyerek jól teljesítsen az iskolában, mindenképpen rendszeres mozgásra van szüksége, nem beszélve arról, hogy ezzel a gyerekkori elhízást is meg lehet előzni, ami sajnos egyre gyakoribb napjainkban. Utal arra is, hogy úgy véli az emberek egyre inkább rádöbbennek a mozgás jótékony hatására, és azt tapasztalja az utóbbi öt esztendőben, hogy mind többen kerékpároznak, futnak munka, illetve tanulás után, nem beszélve a hétvégékről. Szerinte nagyon szerencsések a Veszprémben, illetve a megyében élők, hiszen a környék bővelkedik kitűnő kirándulóhelyekben, kerékpárutakban, futási lehetőségekben. A sportember családjában is napi program a mozgás, hiszen szakközépiskolás, érettségi előtt álló Márton fia naponta biciklivel jár be az iskolába Nemesvámosról, Bálint pedig Győrben a Fehér Miklós akadémia kis focistája, a nyolcesztendős Miksa pedig ugyancsak szívesen rúgja a bőrt.

– Mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, nem a sorozatokat kell nézni délutánonként, esténként. El kell indulni, fogni a túracipőt, a biciklit! Érdemes arra gondolni, hogy az ember felnőtt, majd nyugdíjas korá-ban is legyen egészséges, aminek egyik legfőbb feltétele a fittség, a sport – hangsúlyozza.

– Itt a jó idő, a tavasz, vége a téli álomnak, mindegy, hogy mit, csak mozogjon, sportoljon a gyerek! Ráadásul ma már vasárnap a plázában sem lehet sétálgatni, így aztán ezt az időt is érdemes a szabad levegőn, a természetben vagy valamelyik sportpályán eltölteni – ezt már Máhl Krisztián, a veszprémi jégpálya egyik megálmodója és vezetője, a Simonyi Zsigmond Általános Iskola testnevelő tanára mondja. Állítja, hogy a mozgás nem pénz kérdése, mert például sétálni a városból a határba, az erdőkbe, nem kerül semmibe. Meg aztán itt vannak a bicikliutak, vegyük rá a gyereket, hogy jöjjön velünk, induljon el együtt a család, és egy ilyen kör után sokkal jobban érzi magát mindenki, jobb kedvű lesz és energiával töltődik fel – utal saját tapasztalatára. Nagyon jótékony lehet egy délutáni séta is a legkisebbekkel a játszótérre, meg az állatkertbe, és ne autóval menjünk ezekre a helyekre! Szerinte az is kitűnő prog-ram lehet, ha csak úgy pattogtatunk, dobálunk egy labdát a gyerekkel, focizgatunk, játszunk vele a kertben, együtt sétáltatjuk a kutyát, a lényeg, hogy mozogjunk vele, neveljük, szoktassuk rá minél előbb a mozgásra, sportra! – hangsúlyozza Máhl Krisztián, aki saját példája nyomán beszél arról, hogy kislánya, Fruzsina is űzi már a jeges sportokat, és biciklivel közlekedik, felesége, Kriszta pedig mindenhova gyalog megy.

Máhl Krisztián, a veszprémi jégpálya egyik megálmodója és vezetője, a Simonyi Zsigmond Általános Iskola testnevelő tanára a gyerekekkel. Fotó: Balogh Ákos

A sportember említi, sokat teszünk egészségünkért, erőnlétünkért azzal is, ha például az udvaron tölti a család a délutánt, lehetőség szerint főzzünk, együnk a kertben és engedjük a gyereket fára mászni, ne féltsük attól, hogy leesik. Ellenkezőleg, éppen ekkor tanulja meg, hogyan lehet elkerülni a későbbiekben a sérüléseket, ami egész életében jól jön majd neki – szögezi le. – A szabad levegő, a mozgás erőt ad, a testet-lelket egyaránt felüdíti. A sporttól javul a gyerek koordinációs és egyensúlyképessége, könnyebben fog az agya.

Az országos sportfejlesztés keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága kezdeményezésére és finanszírozásával a Magyar Diáksport Szövetség koordinálásával egyes kiemelt sportágak és látvány-csapatsportok országos sportági szakszövetségeivel bemutató, népszerűsítő programokat kezdtek meg a minap Pécsen, amit június 2-án Veszprémben, az arénában is megismertetnek az érdeklődőkkel – tudtuk meg a tárca sajtóosztályától.

Csak bátran!

Séta mínuszokban is, alvás nyitott ablaknál, nyáron játék egész nap a kertben, meg házi koszt! – esküdött nagyanyám arra, hogyan lehetnek egészségesek a gyerekeim születésüktől fogva. Kezdetben óvtam fiaimat a sétáktól csikorgó hidegben meg nagy szélben, aztán szép lassan hozzászoktattam őket, gondoltam, ha a hajnali, napi futás esőben, hóban, fagyban nekem sem árt, hát nekik is jótékony lehet az elsőre spártainak tűnő nevelési módszer. Egy biztos, évtizedek alatt ritka „vendégek" voltunk az orvosi rendelőkben.

Címkék#sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!