Foci

2015.04.17. 19:36

Koncepcióváltás kell Veszprém futballjában

Veszprém – Csík Ferencet tíz éves korában hívták először focizni a városi stadionba. A Kossuth Lajos Általános Iskola tanulója azonban hiába várta az őt felfedező edzőjét, Kiss Jánost. Akkor született ugyanis a megyeszékhely azóta is egyetlen olimpiai bajnoka, a kalapácsvető Kiss Balázs.

Donát Tamás

Mindez persze nem zavarta a nyurga futballista további karrierjét. Sikerekben, eredményekben gazdag pályafutása volt a megyei negyed osztálytól egészen a felnőtt válogatottig. Sőt, utána sportvezetőként is megtalálta számításait az életben. 

- Az első igazi nagy sikert az Országos Ifjúsági Kupa megnyerésével arattuk Gazsó Illés edző vezetésével – emlékezett pályafutása kezdetére Csík Ferenc. – Tizenhét évesen játszhattam a felnőtt csapatban először. Mátyás Józsi helyére állhattam be, csereként.

- A Budapesti Vasas invitálása minden ifjú labdarúgó álma volt a nyolcvanas évek elején.

- Én viszont annyit vacilláltam, hogy hét kilót belefogytam, mire megérkeztem a Fáy utcába. Vegyészmérnöki karon tanultam Veszprémben. Fél év elvégzése után döntöttem végül, hogy megyek. Mészöly Kálmán meggyőzött, hogy kezdőként számít rám a csapatában baloldali középpályásként. Igaza volt, mert rögtön az első élvonalbeli meccsemen gólt lőttem a Nyíregyházának.  Három szép évet töltöttem a piros-kékeknél. A Fradi ellen Ilovszky Rudolf mester vezetésével megnyertük a Magyar Kupát. Részt vehettem Indiában a Nehru Kupán, ahol bronzérmet szereztünk. Ott Kiss Lacit választották a torna legjobb játékosának. Az élet még egyszer megadta a lehetőséget a közös játékra, amikor Laci Veszprémbe szerződött.

- Gondolom, jól keresett a Vasasban, hiszen megvehette a bérelt lakását, ami már akkor sem lehetett olcsó.

- Átlagos magyar fizetést kaptunk. Viszont a győztes meccs pénz az a sokszorosa volt az alapfizetésünknek. Érdemes volt hajtani, hiszen valóban akkor kerestünk jól, ha győztünk.


Csík Ferenc a Vasassal Magyar Kupát nyert, amelyre a csapat tabló is emlékezteti
Fotó: Zwicker Tamás

- A sikerek ellenére mégis visszatért szülővárosába. Pedig a Vasasban klasszisokkal futballozhatott együtt.

- Ennek szomorú aktualitása volt. Meghalt az édesanyám, ami rettenetesen megviselte az édesapámat. Ezért döntöttem úgy, hogy haza térek. dr. Sipőcz József ügyvezető hatszázezer forintot fizetett a Vasasnak, hogy újra Veszprémben játszassam. 

- Részese volt az NB II. megnyerésének. Az élvonalban 141 találkozón a legtöbb mérkőzést játszotta Veszprém SE mezben. Öt év után mégis kiesett a csapat Csík Ferenccel együtt. Miért?

- Sokan, sokféleképen magyarázták ezt a kudarcot. Nekem meggyőződésem, hogy ebben szerepe volt a rendszerváltásnak is. A kilencvenes évek kezdetén háttérbe szorult a sport és annak támogatása. A megalakult önkormányzatok  sem tudták még megfelelően kezelni a kialakult helyzetet. Ez vezetett a mi kiesésünkhöz is. Pedig átlagosan hatezren látták a mérkőzéseinket. Ezzel a rangsorban a mezőny közepén álltunk.

- Azért ennek az időszaknak is volt egy kiemelkedő eseménye Csík Ferencnek.

- Igen. Kolumbia ellen játszhattam címeres mezben Mészöly Kálmán szövetségi kapitány válogatottjában. Garaba Imre helyére állhattam és 3-1-re győztünk.

- Segítségével a Balatonfüred feljutott az NB II-be. Futballozott Veszprémvarsányban is, a megyei bajnokság negyed osztályában szintén. Úgyhogy teljesnek mondható a futball pályafutása.

- Valóban nincs hiányérzetem ezzel kapcsolatban. A legbüszkébb mégis a három gyerekemre vagyok, akik tanult emberekként illeszkedhettek a társadalomba. Ennél több nem kellhet egy apának.

Új életére sem panaszkodhat. Keveseknek adatik meg, hogy sportpályafutásuk után ott folytathatják, ahol abba hagyták. Volt a megyei futball szövetség főtitkára, a megye sportjának igazgatója és négy éve a Magyar Labdarúgó Szövetség megyei igazgatója.

Bár nem szereztem vegyészmérnöki diplomát, ennek ellenére folyamatosan tanultam , képeztem magam a munka mellett. A Testnevelési Egyetemen menedzseri diplomát szereztem. És jogi szakokleveles sportmenedzser képesítésem is van a Pázmány Péter Egyetemről.

- Ezek tükrében Önnek tudnia kell, miért nincs sikeres, eredményes jó futballunk?

- Ami biztos, hogy a tervezés, szervezés, ellenőrzés hármasból hosszú évekig hiányzott az utolsó. De a szövetség ezen most változtat. A sportág minden területén lesz ellenőrzés, számonkérés. 

- Ha nem lenne taos pénz a magyar sportban, többen már tönkrementek, megszűntek volna. De egyre gyakrabban, egyre többen mondják, hogy a látványsportágakból lopják a klubok az utánpótlás nevelésre szánt pénzt. Pedig a kezdet kezdetén megmondták, aki lop, csal azzal visszafizettetik, megbüntetik.

- Eddig itt is hiányzott az ellenőrzés, mert nem volt rá kapacitás. De már van. A megyei igazgatóságoktól függetlenül  működik ez a rendszer. A munkatársak látogatják a klubokat és ellenőrzik, mire költik a pénzt az egyesületek. Biztos vagyok abban, hogy nem lesz pardon senkinek, ha szabálytalanságra bukkannak.

- Veszprém futballja sokadszor került padlóra. Mi lehet a megoldás, hogy ebből ne legyen rendszer.

- Bizony ez egy nagyon szomorú történet. Már többször tárgyaltunk erről. De ez egy bonyolult, összetett, cseppet sem egyszerű helyzet. Jelen állás szerint a megye II-ből kellene újra feltápászkodnia a megyeszékhely felnőtt futball sportjának. Persze lehet fuzionálni magasabb osztályban lévőkkel, de szerintem nem ez a jó megoldás.

- Ha azt mondom, hogy teljes koncepcióváltásra lenne szükség Veszprémben, egyet ért vele?

- Feltétlen. Azt gondolom, hogy Veszprém futballját elsősorban infrastruktúrával kell fejleszteni. Ide kell beruházni. Ugyanis a Jutasi úti műfüvest már régen kinőtte az utánpótlás nevelő klub, a VFC USE. Ráadásul ha nem lesz megfelelő mennyiségű pályája, három év után nem kaphat kiemelt támogatást sem a fiatalokat nevelő egyesület. Akkor viszont nem lesz pénz a képzésre sem, így a felnőtt csapatnak sem tudnak megfelelő minőségi játékosokat adni. A dolgok összefüggenek egymással. A jó hír, hogy az MLSZ-nél lehet ilyenre fejlesztésekre pályázni. De hamarosan dönteni kell a hogyan továbbról. Meglátásom szerint a stadion sem alkalmas ennek megvalósítására. Ha tetszik, ha nem, ha Veszprém hosszú távon a minőségi futball mellett dönt, pályákat kell építenie. Ez egy ördögi kör! De a lehetőség adott, amit érdemes feltétlen megfontolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!