Tapolca

2015.04.26. 07:39

Megcélozták a Marsot a tapolcai diákok

Tapolca - A Batsányi János Gimnázium diákjai űrbázis létesítését tervezik a Marson. A tanulók egy különleges projekt keretében végzik a munkát.

Tóth B. Zsuzsa

A feladat számos tudományterület munkájának összekapcsolódására világít rá, így érdekes részfeladatokat kínál a gimnáziumi korosztály számára - tudtuk meg a felkészítő tanártól, Holló Tamástól. Az Út a tudományhoz alprogram keretében benyújtott pályázatban azt tűzték ki célul a tanulók, hogy együttműködő robotokkal előkészítik a terepet az űrbázis épületeinek.

A Mars csapat tagjai és tanáruk. Kovács Kíra, Pető Bálint, Lakinger Péter, Holló Tamás, Szente Marcell, Holló Gergely
Fotó: Batsányi gimnázium

- Mindez csak addig tűnik egyszerű feladatnak, amíg meg nem ismerjük a marsi körülményeket, az ott rendelkezésünkre álló lehetőségeket. Az öt fős, 10. A osztályos diákokból álló kutató csoport által vállalt feladat, hogy a műholdas és mágneses hely és iránymeghatározás nélkül is képesek a robotok egymáshoz viszonyított helyzetét meghatározni és egyéni feladatát összehangolni. Ezáltal pedig egy bizonyos terület letakarítását elvégezzék. A tudományos munka módszereivel a kutatócsoport november óta ismerkedik, és a pályázat júniusi lezárultig vállalta a hipotézis igazolását.

A projekt megvalósítására 750 ezer forintot kaptunk, amelyből tovább bővítjük a programozható LEGO MINDSTROMS robotok számát és új szenzorokat vásárolunk - nyilatkozta Holló Tamás.

A tanulók a projekt keretén belül szélesítik ismereteiket a csillagászat, matematika és fizika tudomány területein, és a problémamegoldó képességüket fejlesztik a robot programozás segítségével. Mindezen túl kedvet kaphatnak a műszaki területen való továbbtanuláshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!