Sport

2015.04.26. 08:04

Dávid Kornél a fehérvári búcsún gondolkodik

Alig több, mint éve ült az Alba Regia SC elnöki székébe a kiváló kosaras, Dávid Kornél. Az egykori NBA-játékos úgy döntött, ha az egyesületnél nem lesz szervezeti változás, nem folytatja a munkát.

Horog László

Dávid első, elnöki idényében az Alba Fehérvár kosarasai mindent megnyertek, ám az utóbbi két szezon kudarccal zárult, a klub első embere ezért fontolgatja a távozást.

– Két, sikertelen szezon van mögöttünk. Tavaly a 6., idén a 9. helyen fejeztük be a küzdelmeket. Az általam vezetett Alba Regia SC-nek a kosárlabda mellett van négy szakosztálya. A kosárlabda az egyetlen, amely önálló gazdasági egységként, kft.-ként működik, itt van ügyvezető. A többivel, a sakkozókkal, vitorlázókkal, a természetjárókkal, a karatésokkal egyszerű a helyzet, a szakosztályok vezetésével egyetértésben a versenyeztetési kérdések, az anyagi dolgok, a szponzori szerződések a klubon keresztül történnek, a szerződéseket én írom alá, én felügyelek mindent. Azonban a kosarasoknál nem, ott az Alba Regia SC Kft. jogilag teljesen független, külön kapja a támogatást a várostól, saját szponzorai vannak, az ügyvezetője írja alá a szerződéseket, tárgyal játékosügynökökkel, beszállítókkal, támogatókkal, alkalmazza a sportolókat, a munkatársakat, tehát mindent ő intéz, ami a kosárlabdával kapcsolatos. A klub elnökének semmilyen jogi hatása nincs az ügyvezető munkájára. Fontos tisztázni, hogy nem az elnök választja az ügyvezetőt, nem a munkáltatója, nem szankcionálhatja.

– Információink szerint a kft. százszázalékos tulajdonosa a sportklub, amelynek ön az elnöke. Ebből következően ön a munkáltatója a gazdasági társaság ügyvezetőjének, Halm Rollandnak.

– Ez valóban így van, de a klub elnökének ezzel együtt sincs közvetlen ráhatása az ő döntéseire, csak véleményezési, javaslat tételi lehetősége. A kft. különállóan működik. Ha az ügyvezető kéri, elmondom a véleményemet, ami meg is történt minden esetben. Ha én bármit szeretnék másként csinálni, össze kell hívnom a klub elnökségét, javaslatot tehetek, amit az elnökség lehet, hogy elfogad, de az is lehet, hogy nem. Tehát az ügyvezetőt nem nevezhetem ki, nem rúghatom ki és a szerződését sem hosszabbíthatom meg.

– Furcsa, hogy ezeket most tárja a nyilvánosság elé, nem két éve, amikor a gárda sikert sikerre halmozott. Akkor úgy tűnt, ez a konstrukció jól működik.

– Persze, ennek a működési formának is vannak jó oldalai, hiszen több szem többet lát, több vélemény ütköztetése hozza meg a jó megoldást. Amikor kineveztek, úgy gondoltam, kivárok, megismerem a viszonyokat. Lehet, hogy ez hiba volt, azonnal lépnem kellett volna. Az első elnökségin már tettem kísérletet arra, hogy ez a szervezeti egység – illetve pontosítva, nem egység – így valószínűleg nem fog működni, más alapokra kell helyezni a dolgot. Ugyanis az két és fél év alatt kiderült, én elnökként pusztán tanácsadói szerepkörben voltam. Úgy gondolom, ez a szervezeti felépítmény nem működhet így a folytatásban, hiszen az ügymenet nehézkes.

– Tehát ön akar lenni az első számú vezető és nem akar gazdasági társaságot.

– Valóban, én szeretnék dönteni, mert az eddigi mechanizmusok nem működnek. Az elmúlt két és fél évben kétszer próbáltam változtatni, nem ment. A tervem most is az, hogy a gazdasági társaságot vissza kell hozni a sportklub keretei közé. Évekkel ezelőtt az MKOSZ határozata nyomán a bajnokságban induló együtteseket gazdasági társaságoknak kellett működtetniük, azonban ez változott, ismét lehet sportklub a munkáltató. Vannak hazai gárdák, akik ma is kft.-ként indulnak a bajnokságban, mások visszatértek a sportegyesületi formára. Az A-csoportban szereplő együttesek 80-90 százaléka ma is gazdasági társaságként működik, aminek az oka az, hogy döntően az önkormányzat, illetve annak valamelyik cége a tulajdonos, tehát közvetlen rálátásuk van az általuk adott pénzekre. Ahogy a fehérvári hokisok megtették, az a megoldás számomra is üdvözítő lehet: a gazdasági társaságot nem szüntették meg, amolyan alvó állapotba helyezték, a játékosokat, a munkatársakat az SC-ben alkalmazzák ismét. A klub egységessé válik, mindenről ő dönt. Itt két út lehet, a város, mint a legnagyobb támogató tulajdont szerez a kft.-ben és nem szponzorként, hanem tulajdonosként lép fel és szól bele, vagy minden jog visszakerül a sportklubhoz. Mindkét út működhet. De a jelenlegi helyzet nem tartható tovább. Nem azt mondom, hogy a folytatásban nem akarok dolgozni a kft. ügyvezetőjével, hanem azt, hogy ebben a szerkezetben nem szeretnék tovább ténykedni.

– Korábban többször említette, önnek is van felelőssége az utóbbi két év lejtmenetében. Leginkább miben?

– Én is vétettem hibákat. Két éve az én javaslatomra került ide a spanyol Carlos Frade. Meggyőződésem, hogy jó szakember, azzal együtt is, hogy nálunk megbukott, a Sopron ellen be kellett volna jutnunk a négy közé. Frade kapcsán leszűrtem a tanulságokat, tavaly nyártól kezdve, az egész szezonban nem szóltam bele sem az edző személyébe, sem az igazolásokba. Talán akaratosabbnak kellett volna lennem, egy éve azt mondani, a spanyol marad, ez esetben legalább a folyamatosság meg lett volna, nem fogyasztunk el három szakvezetőt az idényben és nem végzünk a 9. helyen.

– Amennyiben sikerül véghezvinnie a strukturális változtatásokat, milyen elképzelései vannak a jövő szakmai munkáját illetően?

– Megvan a koncepcióm az edzővel, a játékosokkal kapcsolatban. Három éves periódusban gondolkodom. Persze, ez akkor következik be, ha én maradok az elnök. Tehát én mutathatom az irányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!