Kőszeg

2015.04.26. 15:59

Szólistaparádé vastapssal - Ausztriából és Ausztráliából is érkeztek vendégek a kőszegi fúvósok tavaszi hangversenyére

Kőszeg - Sokan emlékezünk még a kőszegi fúvósok újévi koncertjére, amikor egy kiváló japán ifjúsági zenekar volt a vendégük, és volt, hogy egyszerre hat-hét oboa szólt tisztán. Szombati tavaszi hangversenyük is emlékezetes marad.

Némethy Mária

Olyan műsort állított össze szombatra Szilágyi Miklós karnagy, amely a zenészek kéréseit, kívánságait tükrözte, ezért érthető, hogy teljes odaadással, nagy kedvvel  gyakorolt a zenekar a szorgalmi időben, és látható örömmel adták elő a zeneműveket a hangversenyen, a Jurisics-vár zsúfolásig megtelt lovagtermében.

Szólistaparádé – hirdette a meghívó. Ez azt jelentette, hogy minden szólam legalább egyszer  reflektorfénybe került, és a zenekar legkiválóbb zenészei szólistaként, mások  szólamcsoportonként muzsikáltak. Tizenkét kiválóan megírt és meghangszerelt zeneművet adtak elő.  A közönség már az elsőnél, Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiája - az egyik legismertebb magyar szerző legnépszerűbb művének előadása - után vastapsban tört ki. A koncerten Bakos György zenekari elnök műsorközlőként köszöntötte a közönség soraiban ülőket, köztük Básthy Béla alpolgármestert, a zenekar korábbi karnagyát, Csárics Sándort és a környékről érkezett zenekarok karnagyait, tagjait, Ausztriából és az ausztráliai Sydneyből érkezett vendégeket, a kőszegi fúvósok 90 éves tagját, Pászner Jenőt, a névnaposokat is, és bemutatta a zenekar új tagjait.

Szilágyi Miklós karnagy és a fúvószenekar tagjai vastapsot kaptak az esten
Fotó: Némethy Mária

Érdekessége volt az estnek, hogy az ismét  a fiatal karnagy, Szilágyi Miklós  kiváló kvalitásait mutatta be, hiszen ő készítette majdnem minden  felcsendülő zene - köztük Bizet, Gershwin, az ABBA, Ennio Morricone egy-egy művének - hangszerelését.

Szilágyi Miklós kérdésünkre elmondta: a szólistaparádé ötlete Bakos Györgytől eredt, a zenekar tagjai örömmel fogadták azt, és neki Liszt rapszódiájának előadása volt a legnagyobb kihívás. A 2016. jubileumi éve lesz Kőszeg Város Fúvószenekarának, fennállásuk 150. évfordulóját ünneplik majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!