Hírek

2015.04.26. 17:37

Ne dudálj, biciklizz! Szombathelyen kétszázan tekertek a kritikus tömegben

Szombathely – Meglepetés-útvonalon indult biciklivel városbejárásra a szombathelyi kritikus tömeg vasárnap délután.

Unger Tamás

Tizenhat kilométeres távot jelöltek ki a szervezők, a Szombathelyi Tekergők: a Március 15. térről a Paragvári utca, a Bartók Béla körút, Csónakázótó érintésével az oladi lakótelep felé is tekertek, majd a Gagarin utcán a Fő térre értek, aztán a déli városrészt járták be: a Rákóczi utca, Szent Gellért utca érintésével, majd a Kossuth utcán vissza a Fő térre. Útközben a Váci Mihály utcában, a Dolgozók útján és a Fő téren kétszer is magasba emelték a bicikliket. Természetesen az egész úton betartották a KRESZ-t. Ez volt a tizenhetedik alkalom, hogy összegyűltek a szombathelyi biciklisek, ezúttal mintegy kétszázan. „Ne dudálj, biciklizz!” – ez volt a kerékpáros válasza az autósnak, aki a parkolóból igyekezett kihajtani az indulásra várakozó bringások között a Március 15. téren.

A szombathelyi Critical Mass célja nem változott az elmúlt években: a bringázhatóbb városért tekertek. A Szombathelyi Tekergők szerint a városban nincsenek olyan nagy távolságok, amihez autóra lenne szükség. Bárhová el lehet jutni két keréken, környezetbarát módon, akár gyerekekkel is. Azt szeretnék, hogy Szombathely városában minél népszerűbb, sőt, mielőbb a legfontosabb közlekedési eszköz legyen a kerékpár. Az idei, tavaszi kritikus tömegben sok volt a visszatérő biciklis, de olyanok is voltak, akik először csatlakoztak. Három év körüli volt a legfiatalabb résztvevő és nagypapák is tekertek családostul. A tömegben volt, aki „civilben”, és volt, aki teljes sportfelszerelésben, bukósisakkal, láthatósági mellénnyel felszerelkezve pattant a tavaszra leporolt, beolajozott bringára. Nem mellesleg a görkorcsolyásoknak is volt képviselője a szombathelyi tekerők között. A szombathelyi kerékpárutak és a biciklis közlekedés fejlesztése egyébként szerepel a városvezetés következő öt évre megfogalmazott programjában.

A legutóbbi közgyűlésen elhangzott: a szombathelyi bicikliút-hálózat fejlesztési elképzeléseit összehangolják a megyei tervekkel. A cél az, hogy a környező településekkel legyen biztonságos biciklis összeköttetése Szombathelynek. A hétvégén országszerte tartottak biciklis felvonulásokat, hirdetve a kerékpáros közlekedést. A legnagyobb, több ezer fős felvonulás Budapesten zajlott, szombaton, immár nem Critical Mass, hanem „I Bike Budapest” néven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!