Örség

2015.04.30. 19:03

Hogyan lesz a holt fából erdő? Vas megyében ezt is tudják

Befejeződik az erdei élőhely rekonstrukciója a megye védett területein.

Szendi Péter

A program során rengeteg mindent megvalósítottak, egyebek között megtörtént az eredetileg vízzel borított erdők vízgyűjtő árkainak lezárása, valamint vízvisszatartó töltések épültek a meglévő lápok megmaradása és az új lápterületek kialakulásához. Az erdei életközösség működéséhez nélkülözhetetlen holt faanyag létrehozásával, mindenekelőtt a kizárólag holt fában élő állatfajok életfeltételei jelentősen javultak, melyek kedvezően hatnak az erdei életközösségekre. A visszaszorulóban lévő, ritka fafajok ültetésével nőtt az erdők változatossága, továbbá madár- és denevérodúkat helyeztek ki, ezzel pótolva a hiányzó odvas fákat.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a nagyközönség számára ismertté tegye a természet kincseit, legyen szó erdőről, vagy akár műemlékekről (Fotó: Szendi Péter)

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kőszegi Madárvédelmi Mintatelepe teljes megújult, ezen kívül kialakítottak három erdei kisvízállást és 50 kétéltű élőhelyet. A két meglévő tanösvény teljesen megújult és két új tanösvényt építettek ki, melyek közül az Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény elnyerte az Év ökoturisztikai létesítménye címet. A projekt május 9-én zárul le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!