Kultúra

2015.05.03. 09:28

A japán kísértet bosszúja

Székesfehérvár - Egy álmodozó, a nagy Ő-t váró ápolónő, egy féltékeny japán kísértet és egy csöndesen őrült, kitartó nyomozó - a Liza, a rókatündérből kiderül, mi dolguk is egymással.

Bokros Judit

Lássuk a sikereket: Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér című vígjáték már bemutatása után nem sokkal elnyerte a portugál Fantasporto filmfesztivál nagydíját. Itthon számos nézőt vonzott a mozikba, legutóbb pedig újabb nemzetközi elismeréseket zsebelt be: a legjobb európai fantasztikus film Ezüst Mélies-díját az amszterdami 31. Imagine Filmfesztiválon, illetve a Brüsszeli Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztiválján a kategóriája legjobbjának járó fődíjat és a szemle közönségdíját is megszerezte.

Liza és Henrik, az elképzelt nagy szerelem a Mekk Burgerben (Balsai Mónika, Schmied Zoltán)
Fotó: Company Hungary

Jogos tehát az érdeklődés, és aki megnézte a filmet, azok többsége talán azzal is egyetért, hogy a siker szintén az. Mert annak ellenére, hogy a Liza összességében egy romantikus vígjáték, egyedit tud felmutatni a közönségfilmek közt népszerű műfajban. Köszönhető ez a hol a magyar retrót, hol a fantasy filmeket idéző látványvilágnak, a szinte folyamatosan adagolt poénoknak, a jó adag iróniának és öniróniának, valamint a sokszor esetlenségükben is kedves karaktereknek.

Közülük a fontosabbak: Liza, az álmodozó, kihasznált ápolónő, aki egy japán ponyvaregényt rongyosra olvasva várja, hogy megtalálja az igaz szerelmet, ami olvasmányélménye szerint nem történhet meg máshol, mint a Mekk Burger nevű gyorsétteremben. Tomy Tani, egy hajdani japán rock and roll énekes jópofa szelleme, aki magának akarja a lányt, ám miután Liza elindul a nagy szerelem keresésére, csúnya bosszút forral. Őt csak Liza látja, abban a lakásban, ahol a japán nagykövet özvegyét gondozza. A lány Tomyt tekinti egyetlen barátjának, vele énekel és táncol egész nap, hogy oldja magányát. Zoltán, a bogaras, szótlan rendőr zászlós, aki Liza legkitartóbb titkos hódolójává válik, miután a lány körül történő furcsa halálesetek miatt elrendelik, hogy figyelje meg Lizát. Henrik pedig az igazi szépfiú, az elképzelt nagy szerelem, aki valójában egy dörzsölt szoknyapecér. Van még néhány bogaras figura a történetben, közülük kerülnek ki Liza gyorsan elpatkoló hódolói is.

A történet szerint ugyanis Liza mellől elkezdenek hullani a férfiak: bárki, akivel szeretne komolyabb kapcsolatot kialakítani illetve egy idő után már bárki, aki közeledne hozzá -, meglehetősen bizarr halállal lakol. A lány egy japán mesét felfedezve azt gondolja magáról, hogy ő is rókatündér, akinek a közelében meghalnak a rá vadászó férfiak. Nem sejtheti, amit mi, nézők kacagva végig követhetünk a párnás székünkről: minden kavarodás a már említett Tomy Tani, a szellem bosszúja miatt alakul ki a történetben.

Az átokra persze van feloldás, és így nem maradhat el a boldog, ám a film stílusához méltóan kellően kifigurázott vég, a japán és finn slágerek közepette.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!