Lóerő

2015.05.07. 14:23

Mini Morris - A legenda örökké élni fog

A legendás brit autómárka, a Mini különböző típusai immár közel hatvan éve róják az utakat.

Szabó Zoltán

Egy angol szólás szerint kétféle ember létezik: olyan, aki még nem próbálta ki a Minit, és olyan, aki már kipróbálta, és soha nem tud ezután tőle elszakadni. Az alapos szigetországiak ezt jól átgondolták, és teljes mértékben igazuk van. A márka történetének kezdete az ötvenes évekig vezethető vissza. Elsőként a British Motor Corporation elnöke, Leonard Lord ötlete volt, hogy szükség lenne egy teljesen belföldi gyártású, kis fogyasztású, gazdaságosan üzemeltethető, alacsony karbantartás igényű, a széles néprétegek által is elérhető áru kisautóra, majd 1957-ben megbízást adott Sir Alec Issigonis számára az autó megtervezésére. Kikötésként mindössze annyit adott meg, hogy négy személy elférjen benne, megbízható, olcsó, sportos és jó hajtású legyen.

Mr. Bean, azaz Rowan Atkinson is népszerűsítette az autót
Fotó: BBC

A kisautók példaképe 56 éve kezdte pályafutását, és egészen az ezredfordulóig gyártották a jellegzetes külsővel rendelkező Minit. Pontosan 1959. augusztus 26-án jött el a várva-várt bemutatkozásának pillanata, és 496 fontos árcédulával került a kereskedésekbe Morris Mini Minor és Austin Seven néven. A mindössze 600 kilogrammos, 850 köbcentis, 34 lóerős jármű 120 km/órás végsebességre volt képes, ennél többet valószínűleg a futóművek és a fékek sem bírtak volna elviselni. A háromméteres autó méretei ellenére akár négy személynek is helyet biztosított, 195 literes csomagterébe sok pakk nem fért el, de talán nem is ez volt a lényeg. A Mini hamar a túlzsúfolt londoni parkolók sztárja lett, a gyártók rájöttek, hogy a kereslet növekedése miatt érdemes bővíteni a palettát. Így született meg a kombi, és a pick-up változat. Majd megjelent a már erősebb motorral rendelkező Cooper, amely szinte letarolta a piacot, és 1965-ben már az egymilliomodik Mini is legördült a gyártósorokról. A hatvanas évek ikonjának tartott autón folyamatosan apróbb változtatásokat végeztek, és különböző kivitelekben gyártották, ennek eredményeként számtalan verzióban és néven került a kereskedésekbe.

Az utolsó példány 2000-ben gördült ki a gyárból. Érdekesség, hogy az alacsony eladási ár miatt a BMC-nek szinte alig volt haszna, és a gyártás negyvenegy éve alatt folyamatosan veszteséges volt az előállítás, pedig 5,3 millió darabot adtak el belőle. A kilencvenes években Mr. Bean, azaz Rowan Atkinson világszerte nagy népszerűségnek örvendő tévésorozata rajongók sokaságával bővítette a Mini táborát a bolygó minden szegletében. Egy Mini és a vezetője közötti kapcsolat erőteljesen érzelmi alapú. mondta Atkinson egyszer. Az, pedig már egy új fejezetet nyitott a márka életében, hogy megszületett a harmadik évezred Mini-je, újkori gyártását 2001-ben indította be a BMW Group.

Anno a Beatles is Minivel járt, nálunk Presser Gábornak adatott meg ugyanez. Ma már nem jelent gondot: akár az oldtimer típusokhoz, de a legújabb gyártású modellekhez is hozzá lehet jutni, csak győzzük megfizetni. Ez az autó ugyanis tartja az árat!

A karosszéria140 kilogrammnyi könnyűszerkezet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!