Életmód

2015.05.08. 12:32

Nyaralás betegen, kisgyermekkel

Krónikus betegek külföldi nyaralás vagy repülőút előtt kérjék kezelőorvosuk véleményét, várandósok a szülés előtti hónapokban már ne vállalkozzanak hosszabb utazásra.

Tisler Anna

Kovács Tibor, a sümegi mentőállomás vezetője javasolja, a nyaralni induló ne csak az országot, a szállodát válassza ki körültekintően, hanem arra is figyeljen, hogy a felkeresni kívánt térség nem ártalmas-e az egészségére. Aki minden körülményt figyelembe vesz indulás előtt, jó esélye van arra, hogy feltöltődve, kipihenve érkezzen haza, élményekkel, képeslapokkal és ne kórházi zárójelentéssel.

Az állomásvezető javasolja, akinek a bőrén anyajegyek vannak, napozás előtt érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, hogy meggyőződjön arról, nincs-e kezelésre szoruló elváltozás. Az Európán kívüli országok némelyikébe utazóknak javasolt a védőoltás, esetleg annak hiányában a célország megtagadhatja a beutazást. Erről indulás előtt pár héttel érdemes az ÁNTSZ vagy a háziorvos véleményét kérni. Külföldi utazás előtt érdemes biztosítást kötni, különben egy sürgős orvosi ellátásra rámehet a nyaralásra szánt összeg. Kiutazás előtt érdemes sz adott ország segélyhívó számait a telefonunkba írni, így szükség esetén azonnal tudunk segítséget kérni. Minden utikönyvben benne van, de az interneten is megtalálható néhány egyszerű segélykérő mondat, nem árt azokat is könnyen elérhető helyre felírni.

A krónikus betegek és az idősek hosszabb utazás, nyaralás előtt kérjék orvosuk tanácsát, javasolja Kovács Tibor mentőállomás vezető Fotó Tisler Anna

A magyar nyaralók többségét a tenger vonzza. Az úszás, a napozás, a barnulás kellemes, de nem veszélytelen dolog.

- Kerüljük a fürdésre ki nem jelölt helyeket, a bányatavakat - mondta a szakember. - A kánikulában főleg a kisgyermekek és az idősek fokozottan veszélyeztetettek. Anyatejjel táplált csecsemő nagy melegben kapjon többször teát, a felnőttek fogyasszanak naponta legalább két liter cukor és alkoholmentes folyadékot, lehetőleg vizet. Az erős UVB sugárzás miatt 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon. Akinek szükséges kint lennie, vegyen fel sapkát, világos, szellős ruhát és fogyasszon sok folyadékot. A napszúrás tünetei, a hányás, fejfájás, szédülés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Napozáskor fontos a megfelelő erősségű fényvédő krém használata. A leégett bőr nem csupán fájdalmas, hanem később súlyos betegség okozója lehet.

A hegyi túrára indulóknál mindig legyen iránytű, helymeghatározó, és telefon, ha bajba kerülnek, tudjanak segítséget hívni. Jó, ha indulás előtt a szálláson megmondják, merre indulnak és mikorra tervezik az érkezést, így ha sokat késnek, tudják, merre induljanak a keresésükre. A túrázó már itthon kezdje az edzéseket, mérje fel, a kiválasztott terület megfelel-e az edzettségi és egészségi állapotának.

Aki gyógyszert szed, indulás előtt nézze meg, minden fontos tablettát és a szükséges mennyiséget becsomagolta-e.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!