Sport

2015.05.10. 20:43

Tekertek a sereggel - Hende Csaba vezetésével indult el a mezőny

Két nap alatt kerülte meg két keréken a Balatont a Tekerj a sereggel! névre keresztelt honvédségi biciklitúra mintegy 400 lelkes résztvevője.

Szabó Péter Dániel

Hende Csaba honvédelmi miniszter vezetésével rajtolt el a mezőny szombaton Keszthelyről a szigligeti hagyományőrzők középkori ágyújának dörrenésére. A negyedik alkalommal meghirdetett rajtnál ott volt kerékpárja nyergében llan Mor, Izrael budapesti nagykövete és Zentai László  ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka is, aki szabadidejében rendszeresen túrázik kerékpárjával a Balatonnál.

Hende Csaba honvédelmi miniszter vezetésével indult el a mezőny a 202 kilométeres körútra (Fotó: Kálmánfi Gábor)

Hende Csaba elmondta, haderő ilyen módon felhívja a társadalom figyelmét az egészségesebb életmód fontosságára is. A honvédelmi tárca vezetője hozzátette, a Magyar Honvédség katonáit általában nem kell ösztökélni, hogy részt vegyenek egy ilyen megmérettetésen. A túrán nincs se tábornok, se őrmester, se miniszter. Kerék-páros szerelésben vagyunk, s együtt hajtunk, jegyezte meg Hende Csaba.

A rajt előtti készülődést a veszprémi Légierő Zenekar tette hangulatosabbá, a zenészek Katona János alezredes vezényletével húzták a talp-alávalót a 202 kilométeres útra induló biciklistáknak. A résztvevők dolgát könnyítette, hogy a honvédség egy mozgó szervizt is biztosított az útra, a fővárosból érkezett kerékpárszervizesek reggeltől szinte folyamatosan dolgoztak, sokan vitték bringájukat ellenőrzésre.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az első napon az északi parton haladt a mezőny. A keszthelyi start után Szigliget, Zánka és Csopak érintésével, a frissítőpontokon megpihenve egészen Balatonkeneséig tekert el a mezőny. Az éjszakát az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban, közismert nevén a Honvéd Üdülőben töltötték, majd vasárnap reggel innen indultak tovább, hogy a déli parton végigkerekezve, a Balatont megkerülve érjenek vissza Keszthelyre. A megerősödő szél és a futó záporok ugyan nem könnyítették meg a részt vevő biciklisták dolgát, ám végül eredményesen zárult a Magyar Honvédség jó hangulatú túrája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!