Kultúra

2015.05.13. 13:32

Banánelvtársak - Székely Csaba monodrámája a Bartók színpadán

Dunaújváros - Székely Csaba nagy sikerű Bánya-trilógiája után most egy díjnyertes monodráma a Bartók színpadán: Szeretik a banánt, elvtársak?

Szabó Szabolcs

Az előző évadokban nagy sikerrel futott a Bartókban is (a Nemzeti Színház, és a Szkéné Színház és a FÜGE) előadásában Székely Csaba Bánya-trilógiájának két epizódja is.

A Bányavirág című darab rendezője, Sebestyén Aba május május 18-án színészként mutatkozik be a dunaújvárosi közönségnek.

A Szeretik a banánt, elvtársak? eredetileg a BBC rádiós hangjáték pályázatára íródott, ott nyerte el a Legjobb Európai Dráma címet 2009-ben.

Szeretik a banánt, elvtársak? - kérdezi címében Székely Csaba komikus művében, amely eredetileg hangjátéknak íródott, majd Sebestyén Aba kérésére egyszemélyes változatot készített belőle a szerző, amelyet jövő héten hétfőn este 19 órától a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a budapesti Játékszín után a Bartók Kamaraszínház is műsorára tűz.

A Szeretik a banánt, elvtársak? egy egyszerű történet egy nem éppen egyszerű életről. Ceausescu Romániájában járunk, ahol mindenki fél, gyanakszik és éhezik, kivéve a mesélő, Robert. Neki ugyanis megvan mindene, még banánt is ehet, tudniillik az apukája élet és halál ura a városban, ahol Robert felnő. Ám ez a felnövés mégsem egyszerű, hiszen anyukája egész nap sír, a bátyja folyton meg akarja ölni, az egyetlen lány pedig, aki tetszik neki, a rendszer ellensége .

A rendszereknek azonban az a sorsuk, hogy véget érnek, és újak jönnek helyettük, ahol talán minden könnyebb lesz. Vagy mégsem? Mindenesetre egyetlen fontos dolog nem változik: a banán. Az összes többi igen, ideértve az apát is. A Szeretik a banánt, elvtársak? tulajdonképpen jelentős mértékben róla szól, az apáról, aki minden körülmények között megtalálja a helyét, és minden rendszernek szüksége van rá.

Mivel Robert rendkívül naiv és ártatlan, csak lassan érti meg, mi történik körülötte, és azt is csak félig. Nem is értheti meg egészen, hiszen ha megértené, az nagyon fájna.

Erről mesél Székely Csaba darabja, amelynek rendezője Sorin Militaru.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!