f1

2015.05.14. 06:57

Ki mennyi pénzt kapott 2014-ben?

A legtöbb pénzt a Ferrari kapta, annak ellenére, hogy a negyedik helyen végeztek.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Scuderia Ferrari

Minden szezon végén a FOM kiosztja az éves járadékokat, azonban ezeket finanszíroznia kell valamiből. A bevételek három különböző forrásból jönnek: versenyrendezési költségek, médiajogok és „egyéb”, többek között szponzorszerződések és a vendéglátási költségek. A bevétel 65%-át ezután szétosztja az erre jogosult csapatok között. Azonban ebből csupán 50%-ot fordítanak az ’elismerésre’, vagyis a pénz annak alapján kerül kiosztásra, hogy ki hol végzett a konstruktőri bajnokságban; a maradék 15%-ot prémium néven a Ferrari, a Red Bull, a Mercedes, a McLaren és a Williams között osztják szét. Ezekről a prémiumokról kétoldali megegyezések alapján döntöttek még 2012 elején, mielőtt a Concorde Egyezmény lejárt volna.

A rendszernek köszönhetően a Ferrari, mivel 2014-ben csupán a negyedik helyen végzett, 67 millió dollárt kapott (25 millióval kevesebbet, mint a bajnok Mercedes), azonban további 97 millióval lett gazdagabb „prémiumfizetés” néven, és ezáltal a maga 164 milliós bevételével az első helyen végzett a csapatok között.

A Red Bull (amely második helyen végzett a bajnokságban) 156 milliót kaszált, ezzel övék a bevételi dobogó ezüstérme, míg a harmadik a Mercedes 126 millióval. A McLaren a mindössze két dobogója és összetett ötödik helyezése ellenére is a negyedik legjobban fizetett csapat: 98 millió dollárt vághatott zsebre a wokingi istálló; ezzel szemben a konstruktőri harmadik Williams a kilenc dobogójával csupán 83 milliót kapott. A Force India egyetlen hellyel és 26 ponttal a McLaren mögött végzett, ám 38 millióval kevesebbet érdemelt ezért a mutatványért.

A teljes lista:

A bevételek alapösszege kb 1,32 milliárd dollár
Az összes kifizetés: 884 millió dollár (az alapösszeg 66%-a)

Forrás: autosport.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!