f1

2015.05.14. 07:10

A Michelin szívesen megmentené a Forma-1-et

A francia gumigyártó teljesen nyitott a visszatérésre, de szerintük ehhez több műszaki előírás, illetve szabály módosítására lenne szükség.

Szabó Bence

Fotó: GEPA pictures/ Bildagentur Kraeling

Legutóbb 9 évvel ezelőtt, 2006-ban szolgáltattak abroncsokat az F1-nek, de a gyár motorsport-igazgatója, Pascal Couasnon szerint készek arra, hogy akár már 2017-től újra kizárólagos beszállítók legyenek. Egy feltétellel, ha némileg átalakulnak bizonyos szabályok.

„A Formula-1 változtatni kell a műszaki előírásokon. A gumiabroncsnak inkább a látványos showt kellene biztosítania a folyamatos fejtörések helyett.” –nyilatkozta Couasnon.

Ez alapján semmiképp nem céljuk a jelenlegi helyzet fenntartása. Mivel a mostani állapotok szerint a versenyzők nem taposhatják kedvükre a gázt, nem kanyarodhatnak sokszor határon, mivel állandóan óvniuk kell az abroncsokat, figyelmüket a gumikopás vonja el. Azt is hozzátette Couasnon, hogy az autók valódi teljesítménye sem tud érvényesülni, pont az előbbiek miatt. Végül a gyengébben muzsikáló pilótákat is megvédte azzal, hogy a gumik miatt nem tudnak kiteljesedni, képtelenek kamatoztatni tehetségüket.

Javaslatairól így nyilatkozott:

„Azt akarjuk, hogy 18 colos abroncsok legyenek, melyeket a Formula E-ben fogunk először használni, és hamarosan a többi sorozatba is beszivároghatnak.”

Figyelmeztette konkrétan Bernie Ecclestone-t és az FIA-t, hogy ha a dolgok nem változnak, nem hajlandóak együttműködni, akkor ne számítsanak rájuk. A mostani körülmények között nem fognak visszatérni.

„Vagy elfogadják ezt, vagy nem.”

Couasnon tehát világossá tette, hogy a Michelin szeretne egy nagy reformot a Forma 1 filozófiájában. Végül, ha ez nem lenne elég, odaszúrt a Pirellinek is:

„Ez történik, ha csak egy gyártó van, melynek nincs fejlődési motivációja. De ha lenne egy technikailag is érdekes szabálykönyv, akkor még a legjobb terméket is tovább kell tökéletesítened, főleg ha te vagy a kizárólagos beszállító.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!