Sport

2015.05.14. 15:37

Soha nem látott erősségű mezőny - Elrajtolt a nemzetközi sakkfesztivál Zalakaroson

Zalakaros – Hazánkban talán soha nem jött még össze olyan erős nemzetközi mezőny, mint amilyennel a 34. Zalakaros Sakkfesztivál elkezdődött.

Kerkai Attila

Nyílt viadalról van szó, az összegyűlt sakkozók játékerejét pedig jól mutatja, hogy tegnap 40 nemzetközi nagymester ült asztalhoz. Az első fordulót azonban természetesen megelőzte az ünnepélyes megnyitó, amelyen a legfontosabb tudnivalókat ismertették a megszólalók. Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere azt emelte ki, mennyit fejlődött az évtizedek alatt a viadal.

Novák Ferenc felidézte: az első versenyt 1982-ben 15 fővel rendezték meg, most pedig már 22 ország 230 sakkozóját köszönthették.

Megemlítette azt is, hogy az elmúlt 33 év során tizenhárom alkalommal egyben a magyar férfi bajnokság küzdelmeit is magába foglalta a karosi sakkfesztivál, ami az idén is így van. Jártak Karoson a Polgár lányok is az évek során, a sportág mindenkori krémjéval együtt.

Horváth Tamás versenyigazgató, egyben a Magyar Sakk Szövetség alelnöke is köszöntötte meghívottakat és a résztvevőket.

- Örülök, hogy a világ szinte minden pontjáról érkeztek sakkozók. A sakk rohamléptékben fejlődik, ezért is fontos, hogy nagyon sok fiatal reményteljes versenyző is itt van úgy Magyarországról, mint a külföldiek közül, hiszen idővel ők léphetnek a ma még előttük állók helyébe.

Ezt követően Györkös Lajos főbíró ismertette a 9 fordulós svájci rendszerű viadal legfontosabb szabályait. Az első forduló és a megnyitó is a Gránit Gyógyfürdőben zajlott, de a mezőny péntektől költözik. Az A-csoport, vagyis a kiemeltek mezőnye a tavaly megszokott Hotel Karos Spa-ban, míg a B-csoport (amely szintén nemzetközi összetételű), a Móra Ferenc iskolában ül asztalhoz a május 22-i zárásig.

Ahogy elhangzott: a Magyar Sakk Szövetség tavaly óta a korábbiaknál is hathatósabb támogatást tud nyújtani a zalakarosi versenynek, ami nem elhanyagolható, és a mezőny erősségére, küzdelmek színvonalára is jó hatással van. Mindezt Mészáros Attila, a MSSZ főtitkára is megerősítette érdeklődésünkre.

- Valóban így van, és mondhatom, hogy Közép-Európában régen látott erősségű mezőny gyűlt össze, Magyarországon pedig még soha nem volt ilyen nívós viadal, mint ami ma rajtol el - hallottuk a főtitkártól. - A szövetség érdeke is, hogy sikerüljön ilyen erős versenyeket rendezni, hogy egy nyílt versenyen belül is alkalma legyen azon nagymestereknek is a komoly díjakért zajló csatákban részt venniük, akiket mondjuk nem hívnak meg a zárt viadalokra, ahol esetleg tíz topversenyző ül asztalokhoz. A női válogatott tagjai közül Mádl Ildikó, Papp Petra, Gara Anita és Vajda Szidónia is indul, de ugyanígy a férfiaknál itt van Bánusz Tamás, Berkes Ferenc akik szintén sakkolimpikonok. És persze ott vannak a külföldi nagymesterek, úgyhogy nagyon kiélezett partikra és csatákra lehet számítani az elkövetkező kilenc fordulóban.

A 34.. Zalakaros Sakkfesztivál fordulóit a május 22-i zárásig minden nap 15 órától rendezik meg a Hotel Karos Spa-ban és a Móra Ferenc iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!