Hírek

2015.05.14. 17:55

Régiós továbbképzésen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat

Május 14-én a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat részére tartott szakmai továbbképzést a Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság. A képzésen a szomszédos megyék műveleti szolgálatai is részt vettek.

Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyéből is részt vett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat állománya, valamint a megyei igazgatóhelyettesek azon a regionális továbbképzésen, melynek központi témája a tűzvizsgálati eljárás lefolytatásával kapcsolatos tapasztalatok megbeszélése, valamint a 112-es segélyhívó telefonszámra érkező bejelentéseket kezelő hívásfogadó központ bemutatása volt.

A továbbképzésen Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Dr. Hesz József tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi főügyeleti főosztály vezetője köszöntötte a résztvevő állományt, majd az igazgatóhelyettes megnyitotta az értekezletet.

Fotó: Szabolcsi Zsolt tű. alez., Vas MKI

A továbbképzésen elsőként Zelenyánszky Zsolt tűzoltó őrnagy tartott ismertetőt a nemrég egy szombathelyi forgácslapgyártó üzemben keletkezett tűzesetről, majd kitért az ezzel kapcsolatos tűzvizsgálati eljárásra és annak sajátosságaira is.

A következőkben Fentor László tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságról tűzvédelmi főosztály országos tűzvizsgálója hasznos gyakorlati tapasztalatokat osztott meg a résztvevőkkel a tűzvizsgálati eljárás kommunikációjáról, melyben kitért az ügyfél- és tanúmeghallgatásra, majd ismertette a közelmúlt tűzeseti statisztikai mutatóit, köztük a szabadtéri tüzek, szén-monoxid-mérgezések, kéménytüzek előfordulási adatait.

A továbbképzés folytatásaként Dr. Balázs Zsolt rendőr alezredes, a Szombathelyi Hívásfogadó Központ vezetője mutatta be a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat állományának a központ szervezeti struktúráját, tájékoztatott annak kialakulásáról, létrejöttének céljáról, feladatairól, majd a résztvevők bejárhatták a központ épületét, munkaállomásait is. A tájékoztatót követően az állománynak a HÍR-program tesztmódban való kipróbálására is lehetősége nyílt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!