f1

2015.05.14. 15:14

Visszatér a Cosworth?

A Cosworth visszatérhet az F1-be, amennyiben a sport vezetődése úgy dönt, a kisebb csapatoknak olcsóbb, alternatív motorokra van szüksége 2017-től.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Glenn Dunbar/Williams

Az elmúlt időszakban rengeteg szó esett a jövőbeli motorszabályokról; a sportág csökkenteni igyekszik a költségeket, hogy az F1 élhetőbb legyen a privát csapatok számára, a cél eléréséhez pedig az egyik utat a kétféle erőforrásos rendszerben látják. Míg a gyártók szabadon fejleszthetik a jelenlegi turbómotorokat, a kisebb csapatok olcsóbb V6-os ikerturbókat, vagy akár régi V8-asokat kaphatnának.

„Azt hiszem, megoldható lenne, hogy egyes csapatok másfajta motorral versenyezzenek” – filozofált Bernie Ecclestone. „Ez a motor sokkal olcsóbb lenne, teljesítmény terén viszont ugyanolyan lenne, mint a gyártók által használt. Azon a véleményen vagyok, hogy a konstruktőrök számára mindent hagyjunk meg a jelenlegi állapotban, ne is nyúljunk hozzá.”

Amennyiben elfogadják a kettős motorrendszert, szinte lehetetlen lenne, hogy az alternatív erőforrást az aktuális motorgyártók akármelyike szállítsa a csapatoknak – itt lép a képbe a Cosworth, amely visszatérhet az F1-be, persze csak ha ez gazdaságilag megéri a gyárnak. Úgy híresztelik, az ötletet már meg is lebegtették néhány vezető Cosworth-képviselő előtt, habár semmilyen lényeges előrelépést nem várnak az ügyben, amíg az F1 nem dönti el véglegesen a motorszabályokat.

A motorügyek a csütörtöki (azaz mai) Biggin Hill-i Strategy Group ülés központi kérdéskörét alkotják, és akár az is előfordulhat, hogy a csapatok érintetlenül hagyják a jelenlegi szabályokat.

Egy cosworthös szóvivő szerint a cég mindig is nyitott volt egy esetleges F1-es visszatérésre, azt azonban nem erősítette meg, hogy valóban aktív munkálatok zajlanak-e az újrabelépés érdekében.

„A Cosworth ügyei fellendülőben vannak, és a cég továbbra is három alapelemre épül: automobilok, az ehhez kapcsolódó másodlagos piac és a motorsportok” – nyilatkozta a szóvivő. „A Cosworth ezen három alappillér mindegyikében fontos mérnöki pozíciót tölt be, és megvannak az eszközei és létesítményei, hogy eleget tegyen a rendkívül sokrétű követelményeknek, amelyek a vállalatot érik, az utcai autók piacától kezdve a motorsportos bajnokságokig. Az F1 mindig is kulcsszerepet töltött be a Cosworth programjában, és a cég mindig közel fog maradni a sportághoz. Azonban jelenleg nem vagyunk olyan pozícióban, hogy kommentálni tudjuk bizonyos felbukkanó pletykákat.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!