Szombathely

2015.05.15. 13:45

Terítéken a történelem: 245 iskola vett részt az országos versenyen

Szombathely - A 16. Savaria országos történelem tantárgyi versenyt rendezte meg a 9. és 10. évfolyamos tanulóknak a Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja.

Merklin Tímea

A verseny idei témája a 9. évfolyamnak Róma és Pannónia, a korai magyar történelem 1222-ig, a 10. évfolyamnak Magyarország története a 10. századtól a 18. századig volt. A hagyományoknak megfelelően háromfordulós volt a verseny: iskolai, megyei/fővárosi és országos forduló, amelyek lebonyolítását a megyei/fővárosi pedagógiai intézetek koordinálták és segítették. Az országos versenybizottság a legjobb teljesítményt elért tanulókat hívta meg az országos döntőre, ahol az írásbeli feladatok megoldása után háromtagú zsűri előtt számolhattak be a versenyzők a felkészültségükről.

A két szóbeli forduló között a részvevő versenyzők és felkészítő tanáraik megismerkedhettek Szombathely város történetével, ókori látnivalóival.

A megyei szervezők adatszolgáltatása alapján az idei tanévben 245 iskola vett részt a versenyen, 2800 fő indult az iskolai fordulón. A megyei fordulókon 385 versenyző vett részt. 34 tanuló jutott az országos döntőbe. A tapasztalatok szerint az OKTV versenyen eredményesen szerepelnek azok a tanulók, akik a Savaria történelem versenyen „edződtek".

A 9. évfolyamosok között 4. helyezést ért el a szombathelyi Horváth Áron, a Nagy Lajos Gimnázium tanulója, Kissné Szabó Ágota felkészítésében. A 10. évfolyamosok között 10. helyet tudott szerezni Kövesdi Dóra, aki szintén a Nagy Lajos Gimnázium tanulója, felkészítője Jáger Amália volt. 17. és 18. helyet ért el Simon Viktória és Kelemen Áron a Bolyai János gimnáziumból, mindketten Csóka Tibor tanítványai.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!