Sport

2015.05.16. 09:57

Drogozhatnak-e a sportolók?

Az élvonalbeli sportolók amióta világ a világ, természetesen nem hivatalosan, de mindig is törvény felett álltak. Olimpiai és világbajnoki címek vannak elhallgatással, vagy éppen eltusolással kikövezve.

Horváth Gábor

A közvélemény elfogult a sportolókkal, mint anya a gyermekével.

No, de drogozhatnak-e? A nemrég kirobbant botrány tükrében a kérdés komolyabb és bonyolultabb annál, mint amilyennek elsőre tűnik. Ki ne tudná, Csipes Tamara és Dombvári Bence kajakos kiválóságok fennakadtak egy versenyidőszakon kívül doppingteszten, de nem doppinggal, hanem kábítószerrel. Szervezetükben kokain nyomára bukkantak.

A sportolók példaképek, teljesítményük, munkájuk, eredményeik fejében (amelyek nem mellesleg egy nagyobb közösség, akár a nemzet közös produktumának is tekinthetők) bocsájtottak, vagy bocsájtottunk meg nekik kihágásokat, bakikat, melléfogásokat. Ittasságot, autóbalesetet, verekedést, vagy lásd a szocialista időszakot, mondjuk vámkihágást. Olimpiai és világbajnoki címek vannak elhallgatással, vagy éppen eltusolással kikövezve. Ebben mindenki benne van, a közvélemény-anya büszkeséggel duzzadó kebellel figyeli csemetéjét, akivel szemben elnéző és elfogult.

Talán túlságosan is, mintha elfelejtettük volna, hogy a jó szülő néha szigorú. Határozott, következetes, kemény, emellett kerüli az álszentséget és a túlzott engedékenységet. Bonyolult? Lehet, de nevelni csak így lehet. Márpedig Csipes és Dombvári (is) komoly nevelőmunkára szorul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!