Sport

2015.05.16. 16:02

Megismerni a sportágakat

Zalaegerszeg – Pécs, Szekszárd, Nyíregyháza, Miskolc, Salgótarján,Tatabánya és Vác után a héten a zalai megyeszékhelyre érkezett az idén áprilisban útjára indított, „A sport legyen a tiéd!” elnevezésű rendezvénysorozat.

Jóna István

Önfeledt gyermekzsivaj fogadta a látogatót, május 14-én délután a Városi Sportcsarnokban, ahol a Magyar Diáksport Szövetség ötórás ingyenes programmal készült a megyeszékhely általános iskolásai számára. A 20 állomásos programsorozat a Nemzeti Sportfejlesztés keretében valósul meg, célja pedig, hogy minél több gyermek ismerhesse meg a lakóhelyén, vagy vonzáskörzetében lévő sportegyesületeket és az általuk képviselt sportágakat. A rendezvényt Makovecz Tamás, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sport bizottságának elnöke nyitotta meg, örvendetesnek nevezve a kezdeményezést, és hangsúlyozva, hogy a városvezetés kiemelten foglalkozik a megyeszékhely tömegsportjának fejlesztésével. Ezt követően Dr. Zsilinszky László, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese beszélt a program folytatásáról, valamint arról az 500 millió forint értékű sporteszköz támogatásról, mellyel várhatóan több mint 500 intézménybe sikerül sporteszközöket eljuttatniuk.

A gyerekek a sportlövészet izgalmaiba is belekóstolhattak ezútta

Zalaegerszegen erre az egyedi alkalomra 932 gyermek érkezett tanárok kíséretében. Jó volt látni, ahogy a gyerekek kellő nyitottsággal vetették bele magukat a játékba, átélve a sportolás örömét. A sportcsarnok egyik sarkában bokszkesztyűt húzhattak a fiatalok, a másik sarokban pedig a jégkorongos védőfelszereléseket próbálhatták fel a gyerekek. Szakmai irányítás mellett kajak-kenu edzőgépen feszegethették erőnlétük határait, majd a judo alapjait tanulhatták meg pár lépéssel arrébb.

A bemutatott sportágak között ott volt még a torna, a kézilabda, a kosárlabda, az asztalitenisz, az atlétika, a röplabda, a tenisz, a vívás, a tollaslabda, a labdarúgás, a birkózás, a tájfutás és a sportlövészet. A szervezők a sportegyesületek segítségével remek hangulatú sportdélutánt varázsoltak a csarnokba, ahol minden gyermekre jutott elég ideje a szakembereknek. Pont annyi, hogy ezzel megismerhesse és megkedvelhesse az eddig nem ismert sportokat.

A kisdiákok az élmények mellett a rendezvény egyedi kitűzővel is gazdagodtak, amely az általuk kedvelt sportág emblémáját jelezte a ruhájukra tűzve. Továbbítva az üzenetet a (most még?) távol maradt társak felé is, hogy mozogni jó!Az eseményen a Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai segítették önkéntes munkával az egyesületeket és a program házigazdáinak munkáját. Az országos program során 20 megyei kiemelt esemény és közel 200 iskolai rendezvényt bonyolítanak le idén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!