Hírek

2015.05.16. 17:31

Hasznos tapasztalatcsere a daganatos betegségekről

Veszprém – A korai stádiumban felfedezett daganat jó esélyekkel gyógyítható, hangzott el az Emlőrák Betegklubok I. Országos Találkozóján.

Marton Attila

A daganatok egyharmada megelőzhető megfelelő táplálkozással, a kémiai anyagok, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás elkerülésével, hangsúlyozta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Pannon Egyetemen rendezett találkozón. A társadalom érdeke is, hogy minél többen vegyenek részt a szűréseken, mondta, majd hozzátette, a korai stádiumban elkezdett gyógykezelés jó eséllyel eredményre vezet.

A felismerés után összetett diagnosztika következik, amelynek során mintegy ötven paraméter alapján döntenek a kezelés sorrendjéről, magyarázta a szakember. Manapság a mellrákos betegek ötven százalékát sebészeti beavatkozással, negyven százalékát sugárkezeléssel és minden tizedik beteget gyógyszeres kezeléssel gyógyítják. A jövőben az ismeretek bővülésével növekedhet az egyénre szabott kezelések száma, tette hozzá.

Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója köszöntőjében elmondta, a találkozóval a 25 éves Fagyöngy Egyesületet és az épülő onkológiai központot is ünneplik, utóbbi elkészülhet az év végéig. Porga Gyula polgármester reményét fejezte ki, hogy az először megrendezett országos találkozó hagyományteremtő jellegű lesz, és jövőre folytatódik majd.

A köszöntők után szakmai előadásokat hallhattak az érdeklődők, majd bemutatkoztak a megyei klubok, köztük a 25 éves fennállását idén ünneplő veszprémi Fagyöngy Egyesület. Délután a Veszprémi Petőfi Színházban színésznők és érintettek részvételével divatbemutatót rendeztek, valamint a közelmúltban egy veszprémi ház udvarában talált, csaknem százéves Szűz Mária szobrot szenteltek fel Márfi Gyula veszprémi érsek és Némedi Lajos alpolgármester részvételével a Kolostorok és kertek rendezvényhelyszínen, ahol jelképesen két fát is ültettek a betegségben elhunytak emlékére és az emlődaganatos betegekért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!