Foci

2015.05.16. 09:18

Foci sincs, licenc sincs?

Amikor a Bajnokok Ligája-sorozat négy csapatra szűkül, megindul a találgatás.

Bodor Ferenc

A Barcelona–Bayern München kettősnél óvatosabban tippeltek a szurkolók. Kissé azonban a katalán csapat továbbjutására fogadtak többen. A másik ágon a Juventus–Real Madrid párosítás nagy esélyesének a spanyol csapatot tartották. A döntőbe jutást is két mérkőzés dönti el mindig, és sokat jelent az első találkozó. Most ez olyannyira bejött, hogy az első kilencven perc nagyjából a továbbjutásról is döntött. A bajor csapat egy hármassal utazott haza, Ronaldóék viszont csak egygólos hátrányt szenvedtek Torinóban. A győztes gólt az a Morata juttatta Casillas hálójába, aki Madridban nevelkedett. Münchenben a Bayern a három kapott gólra hárommal válaszolt ugyan, de a spanyolok csatárzsenikből álló támadó hármasa kettővel válaszolt. Ez a győzelemhez igen, de a továbbjutáshoz kevésnek bizonyult. Madridban Cristiano Ronaldo büntetőjével és a Torinóban lőtt góllal továbbjutásra állt a Madrid, de ismét jött – aki ment, mert elküldték – Morata. Megadta a kegyelemdöfést „nevelőszüleinek”. Búcsúzott az egyik nagy BL-győzelemre esélyes csapat, a Real Madrid. Azaz most sem lesz címvédés. Elmarad tehát a sokak által várt spanyol házidöntő, június 6-án Berlinben a Barcelona a Juventusszal találkozik.

Ronaldónak persze van egy egyéni sikere, 307 góljával utolérte azt az Alfredo di Stefanót, aki Puskással, Gentóval és társaival a BEK-győzelmekkel szinte az egekbe röpítette a királyi csapatot. Cristiano öröme persze akkor lett volna igazán teljes, ha Berlinben, a BL-döntőben is pályára léphetett volna.Nálunk nem azok a gondok, mint azoknál a bajnokságoknál, ahol évek óta topfutball dívik. A bajnokság hajrájában az már biztos, hogy a Videotoné az arany, meg az, hogy a legendás edző, Garami József irányításával nemzetközi résztvevő az MTK. Józsi bácsi – így hívják nemcsak kora, hanem szakmai tudása miatt – most is szerényen nyilatkozik. Nem beszél motiváció hiányáról, kiürítésről, bekerítésről és egyéb divatos, szakmainak hitt dolgokról a televízióban, mint eredmények nélkül felkapott ifjú társai. Csupán focizik csapata. Hogy a tabella hogyan fest majd a befejezéskor, az még talány. Főleg az alsó fele, a kieső front alakulása tűnik nagyon izgalmasnak. Nemcsak az eredmények, hanem a licenckérelmek hiányosságai miatt is. A licenckérelmeket vizsgáló bizottság szerint néhány klubnál sajnos pótolhatatlan hiányosságok vannak. Ha számba veszünk néhány tulajdonost és „segítőit”, nem is csodálkozunk a bizottság megállapításain. Tény, maradt izgalom bőven a végére.

A Haladás elsősorban azért került a veszélyes zónába, mert tavasszal négy riválisa (Pécs, Pápa, Honvéd, Dunaújváros) ellen mindössze egy pontot szerzett. Úgy, hogy ezek közül kettővel a Rohonci úton játszott.Régen tudjuk, hogy Brazília futballnagyhatalom. A tavalyi világbajnokságra ismert gazdasági nehézségeik ellenére csodás stadionokat építettek. Mi van most e létesítményekkel? Az onnét érkező hírek szerint buszok parkolnak és hajléktalanok tanyáznak bennük. Jövőre pedig olimpiát rendeznek Rio de Janeiróban. Korábban megírtam már e hasábokon, hogy Barcelonában és Atlantában hogyan tervezték meg az olimpiára épült és átalakított létesítmények ötkarikás versenyek utáni hasznosítását. Nem véletlen, hogy manapság már koránt sincs akkora versengés nagy világversenyek rendezői jogának megszerzéséért. Sokan tudják már, komoly árat kell a néhány hetes csillogásért fizetniük a rendezőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!