Sport

2015.05.16. 10:17

Jól indult a fogathajtók szezonja

Zalalövő - Óriási elismerés egyesületünknek, a városnak, de a zalai lovassportnak is, hogy 2015 októberében Zalalövő rendezheti meg a C kategóriás fogathajtó országos döntőt.

Gyuricza Ferenc

A tavaly alakult Zalalövő és Környéke Lovassport Egyesület elnöke, Radányiné Lebics Mária fogalmazott ekképpen. S valóban, ennek a versenynek ezidáig a fogathajtásban sokkal komolyabb hagyományokkal rendelkező alföldi települések - Napkor, Jászfényszaru vagy éppen Zsana - adtak helyet.

- Már az is fontos döntés volt a szövetség részéről, hogy ez évben a Dunántúl kapta a jogot a verseny megrendezésére - folytatta Radányiné Lebics Mária. - Az ország nyugati felében is vannak fellegvárak, nagyon sok versenyző kerül ki például Fejér megyéből, Győr-Moson-Sopronból, s a Dél-Dunántúlról is, ezekhez képest Zalában még gyerekcipőben jár a sport. Mégis Zalalövőre esett a szövetség választása, amit munkánk elismerésének tekintünk, s amiben bizonyára annak is nagy szerepe van, hogy az önkormányzat nagyon szép pályát hozott létre a városban.

Zalalövőn ebben az esztendőben négy lovasversenyt tartanak. Először a Horváth László fogathajtó emlékversenyt - ennek időpontja május 30. - , majd július 12-én egy B kategóriás díjugrató versenyt láthatunk a településen. Még szintén a nyári időszakban, a Zala Menti Napok programsorozata keretében egy újabb fogathajtó versenyre kerül sor, és zárásként a már említett országos döntőnek biztosít helyet a város. Ezáltal a tavalyihoz képest megduplázódik a versenyek száma.

Zalalövőn idén kétszer annyi versenyt rendeznek, mint egy éve. Bőven lesznek látványos pillanatok
Fotó: Archív/Katona Tibor

Bár a civil szervezet Zalalövőhöz köthető, ám a nevében is jelzi, hogy a tagsága révén nemcsak a várost, hanem annak környékét - Zalacsébtől Becsvölgyén át Csesztregig - is képviseli. Ennek megfelelően a falvakban szervezett, általában bemutató jellegű versenyek rendezéséhez is segítséget nyújtanak.

- Egyesületünkben jelenleg a fogatsport a fő szakág, ezen a területen hét igazolt versenyzőnk van - folytatta az elnök. - Igazolt tagunk még a nyolc éves díjlovagló Kámán-Nagy Jázmin is, az ő első versenye júliusban lesz Bagodban.

A zalalövői egyesület legeredményesebb versenyzője a fogathajtó Lubics István, aki ez évben már több elsőséggel és dobogós helyezéssel is büszkélkedhet. Április 18-án Mezőszilason ötven fős mezőnyben, majd május elsején Zalaegerszegen ért el első helyezést. Szintén áprilisban, Sárbogárdon 53 induló közül negyedmagával hibátlanul teljesített, ám az összevetés során végül a negyedik helyen végzett. Győr-Moson-Sopron megyében egy harmadik, illetve egy hatodik helyezést ért el, az összetettben ez a második helyre volt elegendő. Mellette Pais Istvánnak sikerült ez évben szintén egy elsőséget begyűjtenie, ő szintén Zalaegerszegen, a vadászhajtásban tudott nyerni.

- A versenysport mellett fontos feladatunknak tekintjük a lovassport népszerűsítését és a közösségépítést is - magyarázta tovább a zalalövői egyesület elnöke. - Ebben szintén nagyon aktív a tagságunk, az összes jelentősebb helyi rendezvényen jelen vagyunk, de a környező települések életében ugyancsak aktív szerepet vállalnak a tagjaink, a szüreti felvonulásokon éppúgy jelen vagyunk, mint a falunapokon vagy a gyerekek részére szervezett programokon. Célunk, hogy minél többen ismerkedjenek, barátkozzanak meg az állatokkal, s kapjanak kedvet a lovassporthoz. A ló ugyanis már a falvakban is egyre ritkább, a legtöbben így ezeken a közösségi programokon találkozhatnak velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!