Keszthely

2015.05.18. 17:28

Goldmark Károly zeneszerző emlékére

Keszthely - A zeneszerző emléktáblájának megkoszorúzásával vette kezdetét hétfő délután a Goldmark emlékév a szülővárosban.

Keszey Ágnes

A Sétálóutcán, Goldmark Károly szülőházánál gyűltek össze a megemlékezők hétfőn, hogy tisztelegjenek a 185 évvel ezelőtt, 1830. május 18-án született, és 100 éve, 1915. január 2 -án elhunyt zeneszerző emléke előtt. Itt dr. Cséby Géza irodalomtörténész idézte fel a zeneművész életét, akinek tehetsége már korán megmutatkozott: tizenegy évesen vett először hegedűt a kezébe, és ezt követően kezdte meg zenei tanulmányait.

– Első operája, a Sába királynője a színpadi és zenekari technikát minden részletében ismerő, tapasztalatokban gazdag zeneszerző alkotása, Mindezidáig a világ mintegy harminc operaháza vitte színpadra, kilenc nyelven. Az opera döntő siker volt: Goldmark elindult a világhírnévhez vezető úton. Egymás után születtek meg művei: operái, a 113. zsoltár, férfi- és vegyeskarra írt, valamint hangszeres (köztük zongorára írt) művei – idézte fel dr. Cséby Géza a zeneszerző emléktáblájának koszorúzása előtt.

185 éve született és 100 éve hunyt el Goldmark Károly zeneszerző. Hétfőn megemlékezést rendeztek a szülőházánál, ahol az emléktáblát Ruzsics Ferenc polgármester és Kovács Viktória önkormányzati képviselő is megkoszorúzta. Fotó: Keszey Ágnes

Az emlékév a Goldmark emlékkoncerttel folytatódik a Város napja rendezvénysorozat keretében: június 7-én, 19 órakor a Balaton színházban felhangzik a Sába királynője ünnepi bevonulási indulója is, több hangszeres mű mellett. Június közepén a Pelso társaság tart emlékvacsorát. Szeptember 5-én a Helikon Kastélymúzeumban emlékkiállítás nyílik, majd a hónap végén Goldmark és kortársai zenéi csendülnek fel a Balatoni múzeumban, a Pelso vacsorán. Az emlékév október 1-jén, a Balaton színházban zárul, a Szervanszky quartet koncertjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!