Sárvár

2015.05.20. 09:34

Országos versenyen remekelt a sárvári szakácstanuló, Horváth Alexandra

Horváth Alexandra, a Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola szakács tanulója remekelt a 8. Szakma Sztár Fesztiválon, ahol 39 szakmában a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) hazai legjobbjai mérték össze tudásukat. Szandra az országos megmérettetésen a negyedik helyen végzett.

Nagy Ildikó

A versenyen az első feladat egy háromfogásos ételsor elkészítése volt, amire 240 perc állt a diákok rendelkezésére. Szandra citrusos édeskömény salátát készített forrázott rákkal, majd konfitált kacsacombot sült polentával és zöldséges lencsével, desszertként pedig piskótatekercset kínált erdei gyümölcsmártással.A zsűri egyénileg értékelte és pontozta az elkészült ételeket, amit a pincér versenyzők szolgáltak fel a díszvendégeknek.

A második nap hideg előételeket kellett készíteni, ahol csak az alapanyagok egy részét rögzítették, a többit a versenyző egyénileg találhatta ki saját kreativitására hagyatkozva. Az alapanyagok között szerepelt Szent Jakab kagyló, lazac, fürj, bulgur, nyúlhús és csicseriborsó.Ezeket az elkészített ételeket a látogatók is megtekinthették.

A gyakorlati feladatokat követően az elméleti (elsősorban élelmiszerismereti) tudásukról is számot kellett adniuk a tanulóknak, és a nyelvtudásukra is kíváncsiak voltak.

Az eredményhirdetésen aztán kiderült, hogy Horváth Alexandra az országos döntőben 4. helyezést ért el. Felkészítésében komoly részt vállalt gyakorlóhelye, az egyik sárvári szálloda, illetve ottani gyakorlati oktatója, Márkus Gyula. Az iskolában osztályfőnöke, Németh András; gyakorlati oktatója, Penczné Péter Éva; valamint a gazdálkodás és szakmai számítás tantárgyak szaktanára, Némethyné Dobos Enikő segítette felkészülését.

Ez az országos eredmény Szandrának kiváló minősítésű szakmunkás bizonyítványt jelent és a további vizsgák alól is mentesül.

Címkék#sárvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!