eur:
387
usd:
356.38
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Befejezte törökországi látogatását a pápa

Szent András napi istentiszteleten vett részt Ferenc pápa I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkával közösen vasárnap, törökországi látogatásának végén.

A katolikus egyházfő együtt imádkozott a mintegy 300 millió ortodox keresztény hívő szellemi vezetőjével az isztambuli Szent György templomban. Az ortodox vallás alapítójaként tisztelt Szent András ünnepe kiemelkedik az ortodox vallási ünnepek sorában.

Beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta a két egyház közeledésének fontosságát, és közös feladatuknak nevezte a szegénység, a háborúk, fegyveres konfliktusok és kilátástalanság elleni küzdelmet a világban. "A konfliktusok áldozatainak hangja arra sürget minket, hogy késedelem nélkül tovább haladjunk a katolikusok és ortodoxok közötti megbékélés és közösség útján" - mondta.

A szoros együttműködést szorgalmazott a pátriárka is a világ válságaival szemben. "Nem engedhetjük meg többé magunknak, hogy elszigetelten cselekedjünk" - mondta.

A közös imát követően Ferenc pápa I. Bartholomaiosz áldását kérte magára és "Róma egyházára", ezzel is jelezve azt a törekvését, hogy elősegítse a két egyház közel ezeréves megosztottságának áthidalását. A két egyházfő már többször találkozott egymással személyesen és tett lépéseket ebbe az irányba.

A pápa és a pátriárka vasárnap közös nyilatkozatot adott ki, amelyben a közel-keleti keresztényüldözések ellen emelték fel a szavukat és párbeszédet sürgettek a muzulmánok és a keresztények között a közel-keleti béke megteremtése érdekében.

"Közös értékeik alapján és a valódi testvériség érzése által megerősítve muszlimoknak és keresztényeknek közösen kell munkálkodniuk az igazság és a béke megteremtése, az emberi méltóság és minden ember jogainak tiszteletben tartása érdekében" - fogalmaztak.

A pápa háromnapos törökországi látogatása során az ortodox és a katolikus egyház közötti közeledés mellett nagy hangsúlyt helyezett a közel-keleten dúló fegyveres konfliktusokra és a harcok elől menekülők sorsára is. A török fővárosban, Ankarában Recep Tayyip Erdogan államfővel és Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel találkozva szintén az Iszlám Állammal (IÁ) szembeni nemzetközi fellépést sürgette. Leszögezte, hogy miközben a katonai fellépés jogos "az igazságtalan agresszorral" szemben, a vallások közti párbeszédre, a fundamentalizmus elleni fellépésre, valamint a szegénység és az éhezés elleni küzdelemre is szükség van.

A katolikus egyházfő I. Bartholomaiosz meghívására utazott a 80 milliós Törökországba, ahol 120 ezer keresztény él. Ez a tavaly megválasztott Ferenc pápa hatodik hivatalos külföldi útja. Római egyházfő negyedik alkalommal látogat a muszlim államba. Isztanbulban látogatást tett a híres isztambuli Kék Mecsetben és találkozott Ishak Haleva isztambuli főrabbival is.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×