f1

2015.05.21. 08:39

Ki mit gondol a tankolásról?

A pilóták összességében pozitívan fogadnák a tankolás visszahozatalát.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Scuderia Ferrari

A tankolást a 2009-es szezon után (főképp költségcsökkentési okokra hivatkozva) tiltották be az F1-ben. A Strategy Group csütörtöki ülésén azonban több újítás mellett a tankolás visszahozatala is terítékre került. Az AUTOSPORT megkérdezte szerdán a versenyzőket, mit gondolnak a témáról.

Sebastian Vettel: Néhány évvel ezelőtt tiltottuk be, erre megint itt van; persze nekem nem kell mindent megértenem. Versenyzői szempontból a gyorsaság a lényeg, ami a könnyebb autók révén megvalósulhat, így értékelem ezt a döntést.

Daniel Ricciardo: Jó dolog lehet, ha gyorsabbá teszi a versenyt és a köridőket egyaránt, valamint ha nem kell GP2-es szinten köröznünk a verseny elején – amit növelni kellene, az a versenytempó.

Jenson Button: Természetesen nem szabad elfeledkezni a biztonsági szempontokról – ami miatt eredetileg betiltottuk a tankolást –, valamint a költségekről sem. A verseny tekintetében azonban tetszettek azok az idők, amikor volt tankolás. Ha volt valami problémád az első körben, még akkor is volt lehetőség, hogy kihozz valamit a futamból, előhúzhattál valami váratlant a kalapból; ezt ma már nagyon nehéz megcsinálni.

Fernando Alonso: Ez mindenképpen felélénkítené a stratégiai gondolkodást. Segíthetne a futamon, ha te dönthetnéd el, mennyi üzemanyaggal szeretnél nekivágni a versenynek vagy akár csak az első etapnak – ezek hasznos eszközök voltak a múltban. Emlékszem, még 2003-ban úgy szereztem meg egy pole-t, hogy feleannyi benzinem volt, mint a többieknek – majd pedig láttátok, mi lett belőle.

Felipe Massa: Tetszik a tankolás ötlete, gyorsabbá tenné a versenyt és az autókat is. Nehéz autót kell vezetni, a tankolás pedig technikai jellegűvé tenni a versenyt, és versenyzői szempontból is sokkal kellemesebb lenne így. Mindenképpen érdekes élmény lenne visszatérni a tankolásra.

Nico Hülkenberg: Gyorsabb autók, hangosabb motorok – ezt szeretném látni. A tankolás ügyében már nem vagyok ennyire biztos; még sosem versenyeztem az F1-ben ilyen körülmények között. Nem feltétlenül van rá szükségem, de ha jót tesz a versenynek, miért ne?

Pastor Maldonado: Miért ne? Emlékszem, a tankolás a múltban összerázta a mezőnyt, és esélyt adott a középcsapatoknak, hogy tartsák a lépést a nagyokkal.

Sergio Pérez: Még sosem tapasztaltam, milyen tankolásos versenyen vezetni. Nem szabad szem elől téveszteni a költségeket, nem hagyhatjuk, hogy teljesen tönkretegye a kisebb csapatokat, azonban szerintem minden ötletet, amit a sportág javítása érdekében vetnek fel, értékelnünk kellene.

Max Verstappen: Mindig gyorsabb autóra vágysz, ami lehetséges lehet kisebb tankokkal, így támogatom az ötletet. Kissé lassúak vagyunk a versenyek alatt, szóval ez egy jó ötlet.

Will Stevens: A tankolás gyorsabbá teszi az autókat, ami plusz látványelemként szolgálhat a show-ban. Az ilyesféle dolgok újra bevezetése ismét visszahozná a stratégia fontosságát; a taktika változatossága pedig a versenyző számára is pozitív.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!