f1

2015.05.21. 17:33

Jöhet az új gumigyártó?

Az FIA hivatalosan is kiírta a gumigyártók számára a 2017-es pályázatot.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Pirelli Motorsport/ Andrew Hone

A jelenlegi gumiszállító, a Pirelli szerződése a következő év végéig szól, így esedékessé vált a kérdés, ki lesz az F1 beszállítója 2017 és 2019 között. Az FIA által kiadott dokumentumokból kiderül, a szervezet több gumigyártó vállalatot is meghívott, hogy pályázzanak a pozícióért. Az érdeklődőknek június 17-ig kell benyújtaniuk a jelentkezésüket, az értékelési fázis pedig rögtön másnap megkezdődik. Július 17-ig eldöntik, melyik gumiszállítók felelnek meg a technikai és biztonsági követelményeknek, a végső győztes pedig majd ebből a szűkített keretből fog kikerülni. A Michelin nemrég kifejezte érdeklődését az F1-es visszatérés iránt, azonban kikötötték, csak akkor hajlandóak erre, ha új technikai szabályokat hoznak.

Már a Michelin bejelentése előtt is szó esett egy 2017-re tervezett gumitervezési változtatásról, nevezetesen hogy a szervezők szélesebb hátsó gumikat szeretnének a sorozatban látni. A pályázati kiírás egyértelműen kimondja, hogy az FIA nyitott a változások iránt, és ha szükséges, hajlandóak a jelenlegi 13 inches kerekeknél nagyobbakat engedélyezni.

„A jelenlegi kerékátmérő 13 inchben van meghatározva” – olvasható a dokumentumban. „Azonban szükségesnek érezzük hangsúlyozni, hogy ez nem zárja ki az átmérő növelését, amennyiben a gumiszállító úgy érzi, ez a lépés előnyökkel járna a csapatok számára. További részletek hamarosan.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!