Sport

2015.05.22. 20:17

Az utolsó kupadöntő - Az UEFA Kupa-döntős csapat együtt nézte a filmet

Székesfehérvár - Az utolsó kupadöntő című dokumentumfilm méltó mementót állít a Videoton SC harminc évvel ezelőtti hőstettének. Azurák Csaba alkotását az UEFA Kupa fehérvári hőseinek jelenlétében mutatták be Székesfehérváron.

Ferencz Balázs

Könnyek, izgalom, meghatottság, csibészes mosoly, és vastaps. Pont mint harminc évvel ezelőtt. 1985. május 22-én a Videoton SC labdarúgó csapata elért a nagy út végére, az UEFA Kupa döntőjének visszavágóján 1-0-ra legyőzte otthonában a Real Madridot, összesítésben ugyan alulmaradt, de a második hely a magyar labdarúgás utóbbi harminc esztendejének legnagyobb klubsikere. Erről a hőstettről szól Azurák Csaba szerkesztő-riporter, és Zámborszki Ákos rendező dokumentumfilmje, mely hangos sikert aratott a díszbemutatón.

- Székesfehérvári születésű vagyok, fociztam és kosárlabdáztam a Videotonban. Büszke voltam erre a menetelésre, és olyan meghatározó élménye volt a gyerekkoromnak, mely a mai napig elkísér. - mesélte Azurák Csaba, a film ötletgazdája. - Nem akartam túl sokat, mindössze annyit szerettem volna, hogy azokat a szilánkokat, melyek itt-ott elszórva fellelhetőek, akár a Hírlap archívumában, akár máshol, azokat tegyük össze egy történetté. Legyen olyan filmje a városnak, a klubnak, melyet ha tíz, húsz, száz év múlva elővesznek, legyen miből táplálkozni. Ha ezt megnézik, érteni fogják, hogy miről szólt ez a történet, ami az életünk része volt.

Csongrádi Ferenc mondta a filmben: „Ez nem a munkánk volt, hanem az életünk.” - a régi társak egyetértettek a kapitánnyal. Fotó: A szerző

Az utolsó kupadöntő feleleveníti a Vidi góljait, kulisszatitkokról, érzésekről, érzelmekről beszélnek a csapat tagjai, és többen megszólalnak az akkori ellenfelek közül. A dokumentumfilm felemelő és szórakoztató is egyben, a díszvetítés alatt minden gólt taps kísért, majd az alkotás végén a jelenlévők vastapssal köszöntötték a nézőtéren helyet foglaló legendás csapattagokat. A vetítést követően Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere a város, Balogh Attila ügyvezető pedig a Videoton FC nevében ajándékozta meg a döntős együttes tagjait. Kovács Ferenc, akkori vezetőedző szavai után a záróakkordról Kovács István, a fehérváriak jelenlegi középpályása gondoskodott, aki a maiak nevében tisztelgett az öreg hősök diadala előtt.

Az utolsó kupadöntő című dokumentumfilmet kedden és szerdán két időpontban is műsorára tűzi a Barátság Mozi.

Címkék#UEFA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!