f1

2015.05.24. 09:19

A versenyzők szerint túl kemények lettek a szuperlágyak

Több versenyző is úgy érzi, a Pirelli monacói keverékei túlzottan kemények, és a szuperlágyak inkább a közepes abroncsokra hajaznak.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Pirelli Motorsport/ Andrew Hone

A hétvége folyamán a pilóták folyamatosan tapadáshiányra panaszkodtak, és sem a lágyakat, sem a szuperlágyakat nem tudták a megfelelő hőmérsékletre felmelegíteni.

„Ezek a gumik túl sokára kezdenek el működni” – mondta Lewis Hamilton. „Meglehetősen keményen kellett nyomnunk, hogy a gumikba egy kis életet leheljünk. Ahhoz képest, hogy lágy és szuperlágy néven futnak, elég kemények; szinte hihetetlenül kemények. Pénteken elemeztük kicsit a gumik várható élettartamát, ráébredtünk, hogy rengeteg kör van bennük. Szombat délután pedig, miután még a levegő hőmérséklete is kissé alacsonyabb volt a szokásosnál, a kivezető köröm után még egy felmelegítő körre szükség volt a gyorskör előtt, és még a gyorskörömön is lassúak voltak. Ezt pedig mindkét keverékkel el kellett játszanom.”

A szuperlágyak idén először kerültek elő, a Pirelli a hétvége előtt pedig ki is jelentette, hogy mélyreható változásokat eszközöltek a gumik szerkezetén, hogy jobban ellenálljanak a szemcsésedésnek. Sergio Pérez egyenesen úgy érzi, a Pirelli túlzottan is konzervatív utat választott.

„Az idehozott szuperlágyak már nem méltóak erre a névre” – nyilatkozta a mexikói. „Ez már inkább közepes: nagyon kicsi a tapadása, sokáig tart felmelegíteni és nem lesznek kopási problémák vele.”

Valtteri Bottas még tovább ment: szerinte a lágyak annyira nem fogynak el, hogy a csapatok egyetlen szettel abszolválni tudnák az egész versenytávot.

„A lágyakkal végig lehet csinálni az egész futamot” – nyilatkozta a Williams finnje. „A szuperlágyak pedig a verseny felét végigbírják; teljesen biztos, hogy ez egykiállásos verseny lesz. A lágyak egyszerűen túl kemények, a szuperlágyak is a határon vannak már. Akárkit megkérdeztek, azt fogja mondani, hogy a gumik nem megfelelőek erre a pályára.”

„Erre a pályára a szuperlágyak valóban kemények” – értett egyet csapattársával Felipe Massa. „Talán a következő helyszínhez már jobban fognak passzolni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!