Kultúra

2015.05.25. 06:07

Isten temploma

A katolikus egyház liturgiájában többször előkerül a templom és a székesegyház felszentelésének ünnepe, amely a templom születésnapja. Nemrégiben ünnepeltük a pápai Nagytemplom felszentelésének 220. évfordulóját.

Mit jelent nekünk a templom? Európában hány templom lehet? A templom akkor is, ha nem keresztény a legszembetűnőbb jele annak, hogy az ember vallásos lény, akkor is, ha ezt időlegesen elfojtja, vagy hiszékenységgel pótolja. A keresztény templom elsősorban maga az ember, aki a keresztsége által részesül Krisztus feltámadott testében. Ő Isten igazi temploma, ezért testének tagjai alkotják a lelki templomot. A hívekből épült templom az eredeti ecclesia, de a kövekből épült templom is fontos, melyben tapinthatóan jelen van Isten élő dicsérete. A templom Isten imádásának kiemelt helye, ahol ünnepel Isten népe, és ez mindig igényli a művészet átnemesítő erejét. Ezért a templom, az istentisztelet liturgia, gyűjtőhelye lett a teret formáló építészet, szobrászat, festészet és zene alkotásainak. Pápán a korabeli legnagyobb művészek dolgoztak, a legnemesebb, legdrágább anyagokból. Az egyházközségek temploma a plébános révén a helyi közösséget fogadja.

Mail József gazdasági helynök, apát-plébános, Pápa

A székesegyház a püspök temploma ez nem mindig jár együtt a bazilika ranggal, hiszen azt a szentszék külön adományozza. A veszprémi székesegyház 1981-ben kapott basilica minor rangot. Nem jellemző ismérve sem az építmény kora, sem stílusa. Kötelező tartozéka viszont a püspök széke és a magyarországi egyházjog által a székesegyházi káptalan (12 kanonok) erősen korlátozott szerepéhez szabott stallumok, esetleg üléstermek vagy a káptalani sekrestye.

A templom egy adott hívő közösség révén az egyházat is megjeleníti. A templom szent, mert felszenteltsége révén Isten háza és a mennyország kapuja. Kövekből épített nagyhatású istenérv, de Isten legszebb temploma mégis csak az ember.

Mail József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!