Állatvilág

2015.05.25. 07:02

Három macskával egy lakásban

Tapolca - Van néhány érdekes és jó példa arra, hogy a nem kifejezetten lakásba való állatok és az ember milyen jól megférnek a negyedik emeleten. Arra azonban hazánkban még kevés, hogy egy üzletben kutyáknak, macskáknak gyűjtsenek.

Tóth B. Zsuzsa

Az előbbi példát tanúsítja Kripákné Horváth Magdolna férje, Gábor esete, akik valóban a negyedik emeleti lakásukat osztják meg három macskával. Mindez és a menhelyen élő állatok segítése is Magdi ötlete volt. Angliában éltek korábban, ott látott hasonlót. Családi házban kutyák és cicák társaságában nőtt fel. Az árván maradt kiscicát játék cumisüvegből etetve nevelte fel. Mindig voltak kölykök és a családtagok mindegyike szeretettel fordult az állatok felé. Gáboréknál is hasonlóképpen volt. Sőt, az ő szülei vigyáznak a fiatalok három cicájára, ha ők nyaralni mennek.

- Még Angliában vettük négy éve a keverék kiscica testvérpárt, Nyaffancsot és Cirmit. Ott egyébként ha valaki örökbe fogad kutyát vagy macskát a menhelyről, ha albérletben lakik, előtte be kell mutatni a lakás tulajdonosának belegyező nyilatkozatát. Valóságos esettanulmányt végeznek, hogy alkalmas-e az örökbefogadó és lakása az állat tartására. Viszont nem nagyon látni az utcán kóbor állatot - magyarázza Magdi. A harmadik cica, Tobby örökbefogadása egyszerűbb volt. Egy farmról a kutyák elől mentették Gáborral, szó szerint a kiscica életét.

Magdi és Tobby. A cicát a kutyák elől mentette meg gazdája 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Bújós volt, rögtön felült a nyakamba. Most három éves és lány cica ő is, mint a másik kettő. Jól megvannak együtt, de először ki kellett alakítaniuk a hierarchiát. Hiszen mindegyik más. Nyaffancs a falkavezér, Tobby mindent megtesz a kajáért, Cirmi pedig meghúzódik a háttérben. Mégis, rá mondhatjuk, hogy a legintelligensebb és okosabb. Sterilizáltattuk őket, mert folyton udvaroltatni akartak maguknak itt a lakásban is - magyarázza nevetve Magdi. Közben a testvérpár óvatosan besomfordál a szobába és az ablak elé épített mászó labirintust veszik célba. Magdiéknál szinte minden a macskáknak van alárendelve. Az ablak előtt nem szobanövények zöldellnek, hanem a macskák mászókái állnak sorfalat. Az erkélyt dróthálóval fedték, hogy ne essenek ki a cicák. Imádnak kint lenni, a létra is a kedvükért van felállítva. Onnan lesik a madarakat. Azok pedig incselkednek velük, egészen közel repülnek a hálóhoz, tudva, hogy nincs mitől tartaniuk. A vadászösztönt így a lakásba berepülő legyeken élik ki.

- Ha beszáll egy, legfeljebb egyetlen perce van, valamelyik cica elkapja. De egymással is birkóznak, sokat játszanak. Valamennyire nevelni is lehetett őket, de csak a kompromisszumok szem előtt tartásával. Teljes tiltással felesleges próbálkozni. Például nem mehetnek fel a konyhapultra viszont az ablakba igen. Amikor eszünk, nem kunyerálhatnak, bár Tobby úgy tud nézni ránk, hogy nehéz ellenállni. Ő még a kenyeret, pogácsát is megeszi. Viszont mindig kapnak egy kis maradékot, nem csak macska eledelen élnek. Megértik, ha rájuk szólok, szinte magukba fordulnak. Időnként elképedek, hogy értik, amit mondok sorolja az élményeit Magdi. Természetesen szobatisztaságra nevelte mindhármat, a lakás legkisebb helyiségében van a macska vécé is. Sőt, még a nagy vécére is rászoktatta egyiket, ehhez speciális macska szűkítőt vásároltak. Csakhogy a másik kettő nem használta, így visszakerült a dobozába az ügyes darab.

- Nem a lakásban tartásukat érzem állatkínzásnak. Ők kis koruktól ezt szokták meg, jól érzik itt magukat. Amikor tényleges állatkínzókról szóló hírt látok a tévében, képtelen vagyok nézni magyarázza Magdi. A karácsonyfa alsó ágaira citrom és narancs karikákból fűzött girlandot akaszt, így kedvencei nem másznak fel rá. A fiatal pár gyermekvállalás előtt áll. Ismerőseik persze ellátják őket tanácsokkal, mondanak okosságokat. Például, hogy amíg macska van addig úgysem lesz gyerek, meg hogy megfertőzhetik a kisbabát. Magdi szerint azonban nincs mitől tartani. A macskák nem járnak ki, így nem hurcolnak be semmit a lakásba. Figyel az egészségükre, ha úgy látja, orvoshoz viszi őket. Évente kétszer fürdenek a kis kedvencek, és a fiatal pár gyakran kikeféli a bundájukat. Magdi három naponta másfél órát porszívózik, hogy szőrtelenítse a lakást, ura a helyzetnek és úgy érzi, egy kisgyerek mellett sem lenne másként. Persze, vallja, hogy egy családtagot nem pótolhatnak a négylábúak.. Egyelőre azonban még körülöttük forog a világ és ők hálásak minden szeretetért.

Magdi adományt gyűjt a menhelynek

Magdi masszőrként dolgozik. A helyi menhelyen élő állatok segítése érdekében kis szalonja ajtajába kitett egy dobozt, amelybe tárgyi adományokat vár. Ételt, takarót, párnát. A menhelyen nagy szükség van ilyesmire. Angliában az áruházak pénztárai mellett vannak hasonló adomány gyűjtő dobozok, onnan az ötlet. Magdi reméli, hogy példáját sokan követik majd.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!