Hírek

2015.05.26. 09:43

Lassan csordogál a pénz az adóhivatalba - A vasi kamupártnak is fizetnie kell?

Körkép - Összesen 813,1 milliót próbál behajtani a Nemzetei Adó és Vámhivatal választási bírság címén, 5 millió forintot már be is fizettek.

Budai Dávid

Két héttel ezelőtt írtunk a Nagymizdón bejegyzett Keresztény Magyarok Szövetségének 700 millió forintos tartozásáról, amivel országos csúcstartó lett. Akkor a felszámolás alatt álló párt elnökének,  Hitting Gusztávnak a felesége nyilatkozott lapunknak. Hittigné Katz Éva úgy fogalmazott, hogy ez egy virtuális tartozás, mivel ez a vissza nem szolgáltatott ajánlóívek miatt kirótt büntetés, amit nem áll szándékukban befizetni. Mint ismeretes, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) minden egyes vissza nem vitt ajánlóív után 50 ezer forintos büntetést rótt ki.

Kíváncsiak voltunk a Nemzetei Adó és Vámhivatal (NAV) álláspontjára is az ajánlóívek miatti párttartozások behajtását illetően. A választ megkaptuk, és ezek szerint a Nemzeti Választási Iroda behajtás iránti megkeresései alapján indított végrehajtási eljárásokban mintegy ötven adózó fizette meg részben vagy teljes egészében bírságtartozását, így 2014-ben 2,5 millió, 2015-ben pedig eddig 2,3 millió forintot szedett be a NAV. A NAV jelenleg 138 adózó (melyek közül 33 párt, egyesület, illetve egyéb civil szervezet) ellen 813,1 millió forintnyi választásibírság-tartozás miatt folytat végrehajtási eljárást, amelyből a legnagyobb tartozás 143,4 millió forintot tesz ki.

A hozzánk eljuttatott közleményből két dolog látszik tisztán: az egyik, hogy meglehetősen rossz a fizetési hajlandóság, a másik, hogy feltehetően a Keresztény Magyarok Szövetségének tartozása még nem került a NAV látókörébe, mert mint megtudtuk, a NAV az adók módjára behajtandó köztartozást a tartozás jogosultjának megkeresésére hajtja be. Biztosat nem tudni, hiszen a NAV nem adhat ki információkat konkrét ügyekben, de azt elmondták, a szóban forgó bírság mértékének megállapítására és a behajtás kezdeményezésére a Nemzeti Választási Iroda jogosult. Az ajánlóívenkénti bírság megállapításának feltételeit a választási törvény rögzíti.

Viszont amit sejteni lehetett, azért nem virtuális tartozásról van szó, mivel a közlemény szerint az adóvégrehajtás szempontjából nincs különbség e kötelezettség és egyéb, adók módjára behajtandó köztartozások között, ezért az eljárás mozzanatai (jövedelem-letiltás, pénzügyi intézményeknél kezelt összegekre vezetett végrehajtás, követelésfoglalás, ingóvégrehajtás, ingatlan-végrehajtás) azonosak.

Arra a kérdésünkre, hogy van-e lehetőség egyáltalán az adókat behajtani, azt a választ kaptuk, a végrehajtási eljárás egy hosszabb folyamat, mivel a vagyonfeltárás és a behajtás egyes lépései mind időigényes eljárások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!