Hírek

2015.05.28. 16:36

A Régészet napján a Szent István Király Múzeum is szervez rendezvényeket

Székesfehérvár - A Régészet napi programokba először kapcsolódik be a Szent István Király Múzeum.

Tribolt Lajos

- A négykaréjos templom tavalyi feltárásánál tapasztaltuk, hogy milyen nagy az érdeklődés a régészet iránt. A kordonon kívül fehérváriak és turisták álltak állandóan. Ezért határoztuk el, hogy idén a Régészet napján a Szent István Király Múzeum is szervez rendezvényeket - mondta Kulcsár Mihály, az intézmény igazgatóhelyettese, megbízott vezetője.

Elmondta azt is, fontosnak tartották, hogy a gyermekeket minél fiatalabb korban bevonják a múzeum életébe, ezért számukra is szerveznek programokat. Szücsi Frigyes régész elmondta, hogy az előre bejelentkezett alsó tagozatos csoportoknak Mesterségem címere címmel tartanak foglalkozásokat ma, míg a középiskolásoknak régész, restaurátor és antropológus szak-emberek nyújtanak betekintést szakmájuk rejtelmeibe.

Avar kori sírt tárnak fel Előszálláson. Az előtérben Szücsi Frigyes
Fotó: Múzeum

A pénteki program része Tóth János Attila előadása Alámerülés a múltba, Vízalatti régészet Magyarországon című előadása 16.30-kor az első emeleti előadóban. Kulcsár Mihály közölte, minden programjuk díjtalan, sőt ezen a két napon a a Fő utcai múzeum állandó kiállításai is ingyen látogathatók.

A rendezvények szombaton folytatódnak. Nádorfi Gabriella a múzeum tudományos osztályvezetője 16.30-kor a Fő utcai épületben A szabadbattyányi épület és a Seuso-kincs társadalmi háttere címmel tart előadást. A rendezvények slágere lehet a Séta a középkori Székesfehérváron egy régész szemével című program. Szombaton 12.15 és 16.15 között óránként indul séta egy-egy régész vezetésével a Romkertből. Ennek során megtekinthetők Magyarország történelmi fővárosának - 13. századi lengyel-magyar krónika szóhasználatával - Szent István kedves városának néhány fontos középkori helyszíne. Így a a koronázó és temetkezési templom, a korai és későbbi királyi palota, a Szent kereszt templom, ami a Rózsa utcában jórészt a föld alatt van és további feltárásra vár, a Géza Nagyfejedelem Templom és a török fürdő. A díjtalan séta körülbelül egy órát vesz igénybe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!