Hírek

2015.05.30. 11:23

Hogy került a bazsalikom a hosszúperesztegi gyereknapra?

Tánc, lavórhorgászat, arcfestés és különleges járgányok – a falu apraja és nagyja összegyűlt a közös játékokra a művelődési háznál.

Bakos Ágnes

Táncot tanulhattak kisebbek és nagyobbak, sokan vállalkoztak a latinos mozgás elsajátítására Benkő Ágnestől. A picik inkább körtáncot jártak és nem fogták vissza az örömujjongásokat. Színes arcok lepték el a termeket és az udvart: óriási sikere volt a művészi arcfestésnek Farkasné Lőrincz Zsófia jóvoltából. A keze nyomán csillogó minták tarkították a gyerekeket: mesefigurák és ékszernek is beillő motívumok, mindenki maga választhatott, és mindenki türelmesen kivárta a sorát, megérte.

Az anyukákat sem hagyták otthon a gyerekek: a kézműves kuckó de kupázsműhely lett, ahol cserepeket díszítettek az aktív szülők. Hogy ne üresen vigyék haza a kerámiaremekeket, bazsalikomot ültettek és felcímkézték a kész alkotásokat. Hogy miért éppen bazsalikom? Dénesné Soós Ágota azt mondta: azzal nem lehet hibázni, különösebb gondoskodás nélkül kihajt és pár hét múlva zöldellik majd a gyereknapi alkotás.

Az aszfalt kidekorálásához tökéletes volt az időjárás, főleg a kislányok ragadtak színes krétákat és rajzoltak udvaron. A fiúk inkább a pecázást választották: a vízzel töltött lavór nem volt nagy, és fából faragott halak is jutottak bőven a medencéjükbe, de a feladat így sem volt egyszerű, persze kitartóak voltak a horgászok. A lábbal hajtható kisautók egy percre sem maradtak üresen a művelődési ház körül: a Szajkról kölcsönkapott különleges járgányok a fiúk és a lányok kedvencei is voltak. A kézi kormány nélküli, testtel irányítható kétkerekűvel a nagyobbak birkóztak meg sikerrel, az apróbbak inkább csak a móka kedvéért próbáltak nem leesni a járműről. Nincs gyereknap palacsinta nélkül – vallják ezt évek óta Hosszúperesztegen, ezért az idén száz darabot készített a finomságból Dani Rudolfné, Mariann és Karáth Imréné, Teca néni. Lekváros és csokis is került a tálcákra, aztán hamar eltüntették a gyerekek, a házi eperszörppel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!