4 magyar találmány, ami előrevitte a világot

Tudtad, hogy magyar mérnöknek köszönhetjük a repülést? És, hogy búcsút inthetünk az injekcióknak egy magyar tudós jóvoltából?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarok a kezdetektől fogva híresek voltak találékonyságukról, nem csoda hát, hogy a mai napig évente több száz találmányt szabadalmaztatnak csak hazánkban.

Természetesen ahhoz, hogy egy ötletből korszakalkotó találmány szülessen, nem elég a kreativitás: tudásra is szükség van. A következő tudósok egyikben sem szenvedtek hiányt, erre pedig a legjobb bizonyíték az a négy találmány, amelynek igen sokat köszönhet az emberiség.

A helikoptertől a szuperszonikus repülésig

Kármán Tódor

A helikoptert mindenki ismeri, azt azonban talán már kevesen tudják, hogy egy magyar mérnöknek, Kármán Tódornak köszönhetjük a létét.

Szőllőskislaki Kármán Tódor gépészmérnök, a szuperszonikus repülés atyja 1881-ben született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát, majd röviddel ezután a Ganz Rt. elnöke lett. Németországi tanulmányútjai és az első világháború - után, 1917-ben Bécsben kezdett dolgozni, és itt fejlesztette ki a világ első helikopterét is, a PKZ-t, amely meglepő mozgékonyságának köszönhetően forradalmasította a légi közlekedést.
A helikopter feltalálása mellett Kármán aktív szerepet vállalt a rakéták megalkotásában, és az űrkutatás terén is jelentős eredményeket ért el. Munkásságának elismeréseként 1962-ben John F. Kennedytől átvehette a National Medal of Science kitüntetést.

Szintetikus gyógyszerek

Richter Gedeon

A szintetikus gyógyszerek megjelenése mérföldkőnek számított a gyógyászat terén, létüket pedig nem másnak köszönhetjük, mint Richter Gedeonnak, a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjének.

Fotó: www.richter.hu

Richter Gedeon az elsők között ismerte fel, mekkora jelentőséggel is bírnak a szintetikus vegyületek a gyógyítás folyamatában - addig még a külföldi gyógyszergyárak is kizárólag növényi kivonatokból állítottak elő gyógyszereket.

A kiváló tudós 1872-ben született Ecséden. 1895-ben a Budapesti Tudományegyetemen - ma Eötvös Loránd Tudományegyetem - végzett gyógyszerészként, majd az ezt követő években külföldi utak során tanulmányozta a gyógyszertárak és a gyógyszergyárak munkáját.

Hazatérése után, 1907-ben építette fel az első hazai gyógyszergyárat Kőbányán. Már az első világháború kitöréséig 24 gyógyszert szabadalmaztatott, első organoterápiás készítményét, a vérnyomást növelő mellékvesevelőhormon-kivonatot, a Tonogen Suprarenalét pedig ma is használják a gyógyászatban.

A színes televízió, a televíziózás mérföldköve

Goldmark Péter Károly

Az élethű színes kép megjelenése, a színes televízió megalkotása Goldmark Péter Károly mérnök-fizikus nevéhez fűződik.

Fotó: Bettmann/Corbis

Az 1906-ban Budapesten született tudós már középiskolás korában lenyűgözte tanárait a fizika terén szerzett tudásával. Amikor 1920-ban családja Bécsbe emigrált, az ottani Műszaki Egyetemen kezdte meg tanulmányait, amelyeket hamarosan Berlinben folytatott. Nagy érdeklődést mutatott az akkor még gyerekcipőben járó televíziózás iránt. Figyelemmel követte a BBC-ben folytatott kísérleteket, melyek nyomán 1926-ban megalkotta azt a berendezést, amelynek 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén már sikerült képet megjelenítenie - mindezt meglepően fiatalon, mindössze húsz évesen.

Kutatásait Amerikában folytatta, de felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel, és az elektronikus képcsöves televízió felé fordult: a világ első színes televízióját 1940. szeptember 4-én mutatta be. Munkásságát 71 éves korában National Medal of Science díjjal jutalmazták, amelyet az akkori elnöktől, Jimmy Cartertől vehetett át.

A tű nélküli oltókészülék

Lindmayer István

A tű nélküli oltókészülék, amely többek között az inzulin adagolását is megkönnyíti majd a cukorbetegeknek - várhatóan már idén -, a magyar születésű mérnök, Lindmayer István nevéhez fűződik. Lindmayer István 1975-ben emigrált Kanadába. Gépészmérnökként már fiatalon nagy érdeklődést mutatott a finommechanika és az orvosi műszerek iránt, jelenleg pedig több mint húsz szabadalmaztatott találmány kapcsolódik a nevéhez.

Ezek közül talán a legjelentősebb a tű nélküli oltókészülék, amelynek titka a nagy sebesség: a hatóanyag 400 km/h sebességgel lövell ki a patronból, így az oltóanyag beadása alig fél másodpercet vesz igénybe. A művelet teljes mértékben fájdalommentes, a vakcina belövése ugyanis 15-ször kisebb hámszövetsérülést okoz, mint a legvékonyabb injekciós tű.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A készülék vitaminok, influenza elleni védőoltás és fogamzásgátló szerek bevitelére, továbbá cukorbetegeknél inzulinadagolásra is alkalmas. Használata otthon is végezhető mindenfajta előképzettség és felügyelet nélkül.

Ezt is szeretjük