Kultúra

2015.06.03. 16:56

Meghozták a múmiákat - A Textilek a Holtak Birodalmából című kiállítás június 11-én nyílik

Szombathely - Speciális autóval szerdán meghozták az Iseum legújabb kiállításának főszereplőit, a múmiákat. A húsz év körüli lány és a negyvenéves férfi teste is valószínűleg az egyiptomi kultúra késő évszázadaiból származik.

A 2300 éves szombathelyi múmia az 1800-as évek végén került a premontrei gimnáziumba Kunc Adolf premontrei prépost-prelátus közreműködésével. 1951-ig az intézmény történelmi szertárában lakott, azóta a Szépművészeti Múzeumban őrzik. Több mint hatvan év után tér vissza ismét Szombathelyre.

Batuska Miklós az egyik múmiát rendezgeti az Iseumban. Fotó: Unger Tamás

– Különlegessége, hogy soha nem fejezték be a mumifikálását – magyarázta Sosztarits Ottó régész, az Iseum Savariense szakmai igazgatóhelyettese. Hozzátette: egy húsz év körüli női múmia is érkezett. Ezt korábban a Szépművészeti Múzeum egy tudományos projekt során vizsgálta. Ennek köszönhetően a pontos arckoponyaképe ismert, és elkészítették az arcrekonstrukcióját is. A műtárgyak nagyon érzékenyek a páratartalom- és hőmérsékletváltozásra, ezért különleges tárolást és szállítást igényelnek. – A legfontosabb hogy a páratartalomnak és a hőmérsékletnek állandónak kell lennie – mondta Martinovich Zoltán, a Szépművészeti Múzeum egyiptomi osztályának gyűjteménykezelője. A Textilek a Holtak Birodalmából című kiállítás június 11-én nyílik az Iseumban. A múmiák mellett múmialeplek, szemfedők, az egykori viseletek megmaradt darabjai is láthatóak lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!