Hírek

2015.06.04. 18:01

Könyvhét: megnyitó a Városház téren

Székesfehérvár - Az író, akárcsak a pedagógus, a nemzet napszámosa. A selejtnek annyi az esélye, mint hógolyónak a pokolban.

Szabó Zoltán

A 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok fehérvári megnyitóján hangzottak el a tanulságos mondatok. A Városház téren, amelyet megtöltöttek a különféle kiadók, könyvtárak, terjesztők standjai. A dedikálásokon, kötetbemutatókon is voltak érdeklődők. A színpadon az önkormányzat nevében Brájer Éva alpolgármester mondott köszöntőt. Utána az idei könyvhét díszvendégei következtek, a kárpátaljai, József Attila-díjas író, költő Vári Fábián László és Faludi Ádám tatabányai író. Közben a Göncölszekér együttes megzenésített verseket adott elő.

Bán-Németh Ildikó és kislánya, Bán Hanna Júlia is eljöttek az idei könyvheti megnyitóra
Fotó: Koppán Viktor

Vári Fábián emlékeztetett arra, hogy a  könyvhét ünnepe idén egybeesik a nemzeti összetartozás napjával. A művek értékéről, a maradandóságról azt mondta, hogy az idő részrehajlástól mentesen ítélkezik, az író pedig, akárcsak a pedagógus, a nemzet napszámosa. Faludi szerint van író, aki keveset ír, de eleget, és van, aki sokat, de azt nem bírja magasra emelni. Márpedig az olvasó válogatós, és a selejtnek annyi az esélye, mint hógolyónak a pokolban. Az emberi elme legnagyobb csodája pedig az írás és az olvasás képessége.A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület és a Vörösmarty Társaság 2013-ban alapította a Vajda János-díjat. Az idei, a költészet napi nemes versengésen a közönség, a hallgatóság szavazata alapján Balajthy Ferenc nyerte a díjat, amelyet ugyancsak csütörtökön adtak át. A könyvhét a következő napokban folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!