szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Össecsúszik a kormanyszovivo.hu oldala, ha Explorer7-esnél korábbi verzióval próbálunk nézelődni rajta. A 200 millió forintból induló oldal így tulajdonképpen használhatatlan. Bár az eltökélt felhasználó kis kézügyességgel megtalálhatja a menük aktív linkjeit.

A hétfőn indult oldalt Explorer 6-os verzóval nem sikerült használnunk, mert a tartalom - menüpontok, hírek, linkek - összecsúsztak, így portál olvasása és használata egyeseknek kihívás, másoknak lehetetlen. Megkérdeztük a Kormányszóvivői Irodát, hogy miért nem tesztelték élesedés előtt a honlapot: például Explorer 6-os verzióra, illetve hasonló problémákra. "Észrevételét köszönjük, a problémát mi is észleltük, a fejlesztők dolgoznak a megoldáson" - állt a válaszlevélben.

A sajtó az elmúlt két napban többször is foglalkozott azzal, hogy mi is kerülhetett ennyibe. Egyelőre a tartalom sem rendhagyó, az információk más - például kormányzati oldalakon - is megtalálhatóak.

Az oldalon - amennyiben valakinek nem Explorer7 előtti verzója van - hét menüpontot talál a felhasználó. A Hírek menüpont alatt  most már sorjáznak az információk, a kormánytagok fényképes bemutatkozása is megtalálható - egészen pontosan továbbvisz a Miniszterelnöki Hivatal oldalra, ahol elolvashatjuk az önéletrajzokat. A MeH honlapján (és a magyarorszag.hu-n, meg a parlament.hu-n) is tehát megtalálható az, amit itt csokorba szedtek a választópolgároknak.

Összecsúsznak a betűk a portálon
A következő menüpont  a kormányszóvivők fotóját és hivatali telefonszámát tartalmazza néhány sorban. Ezt követi a kormányprogram PDF változata - az Országygyűlésbe érkezés időpontjával és az irományszámmal. Az oldalon van egy linkelhető banner az Új Magyarországra, vagyis a kormányprogramra (tegyunkerte.hu) - tehát a kormányprogramot több helyen megtalálhatjuk, ha el szeretnénk mélyülni benne.

A linkek címszó alatt a minisztériumokat érhetjük el (ez szintén össze van gyűjtve a magyarorszag.hu-n).

A fotó és videó a hangos indulás ellenére még üres.

Budai Bernadett az oldal bemutatásakor azt emelte ki: a sajtó munkatársai - regsiztrációt követően - élesben nézhetik majd vidéken is a kormányszóvivői tájékozatókat - ha nem tudnák kivárni a Magyar Távirati Iroda 20-30 perces késéssel megjelenő tudósításait. Daróczi Dávid a 200 milliós költséggel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott: a pénz fele a szükséges hardverek beszerzésére ment el, illetve tartalmazza a szoftvereket és fejlesztési költségeket, továbbá a rendszer üzemeltetésének és feltöltésének első éves árát. A site bemutatásakor az is elhangzott, azért a 200 milliós ajánlatot választották, mert ez volt a "legárértékarányosabb" ajánlat.

A költségeket több médium is vitatta az elmúlt két napban, de volt olyan - a zoom.hu-nak nyilatkozó - szakember, aki szerint reális is lehet az ár, mondván, a kormányzati oldalt biztonsági okokból két helyről kell működtetni. Az így megduplázódó költségek, illetve a drága tűzfalrendszerek kiépítése önmagában 100 millió fölé viheti a költségeket. "Az első összeomlásig nem látszik az olcsó és a drága megoldások közti különbség" - érvelt a szakértő az új weblap magas költségei mellett."

A Kormányszóvivői irodához eljutatott levelünkben arról is érdeklődtünk: tételesen mire költötték, költik a pénzt, illetve mely cégekkel dolgoznak együtt. "A honlapok zavartalan, gyors elérését a beszerzett 18 szerver és a hozzájuk kapcsolódó háttértárolórendszer biztosítja. A honlapok teljes költsége mintegy 200 millió forint, ebből a szerverek és az adattároló egységek ára bruttó 80 millió forint. Ehhez a tervezés, a rendszerintegráció, a folyamatkialakítás, a szabályozás, az adatfeltöltés, az oktatás, és a kapcsolódó szolgáltatások ára adódik hozzá, amely bruttó 100 millió forint. A rendszer szállítója a Synergon, valamint a HP Magyarország volt" - tájékoztatták a hvg.hu-t.

A két céggel érvényes keretmegállapodása volt a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságnak „Nagyteljesítményű számítógép- és tároló rendszerek szállítása és kapcsolódó szolgáltatások teljesítése” tárgyban - olvasható a levélben. "A keret-megállapodásokat a 2007. május 5-én a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által kiírt központosított közbeszerzési eljárás eredményeként kötötték többek között az említett két céggel. A bírálati szempont a legalacsonyabb ár volt.  Mivel a kormányszóvivő portálhoz szükséges hardverek és szoftverek költsége meghaladta a közbeszerzési értékhatárt, azok beszerzése – a jogszabályi előírásoknak megfelelően - az említett keretmegállapodásokon keresztül történt" - írta a Kormányszóvivői Iroda.

A beszerzés kisebb részét kitevő szoftverek ára beszállítókként nem érte el a közbeszerzési értékhatárt, így azok esetében nem volt szükség közbeszerzési eljárás lebonyolítására, az eljárás a beszerzési költségek növekedését eredményezte volna - érveltek a válaszlevélben. "A szoftverek, illetve a szoftverek örökös licensze kevesebb mint bruttó 20 millió forintba került. A szoftvereket pedig a Synergon 4,1 millió forint értékben(MySQEL), a Digital Natives 9,6 millió forint értékben (közvetítő-, archiváló- és beszédfelismerő szoftver) és a Szoftver ABC 5,5 millió forint értékben (Adobe licenszek) - biztosította a honlaphoz" - tudatták megkeresünkre.