Ajka

2015.06.05. 16:49

Felnőttként is maradj gyerek!

A gyermeki én felfedezése, mindig újszerű nézőpontot rejt magában. Segítségével visszatérhetnek a felnőttek egy spontán élményekkel teli világba, ahol a „lényegtelen dolgoké”, illetve az önfeledt nevetésé a főszerep.

Szántó Renáta

Ilyen attitűdváltásokkal alakíthatnak ki tartalmas kapcsolatot gyermekükkel a szülők – vezette fel előadásának esszenciáját Kádár Annamária pszichológus a Fekete István-Vörösmarty Mihály Ált. Isk. és Gimnázium Fürst Sándor utcai tagintézményének aulájában május 28-án délután.

A teltházas előadáson a Mesepszichológia I-II. című kötetek bemutatásán túl az erdélyi magyar szerző tanulságos és vidám történetek elemzésével illusztrálta gondolatait, így könnyedén befogadhatóvá váltak a szakszavakkal átitatott esetleírások is. Többek között fény derült arra, hogy mi az a kapunyitási- és zárási pánik, kik a „bumeráng-gyerekek”, hogyan működik a mama-hotel, valamint hogy milyen a helikopter-szülő.

Fotó: Szántó Renáta

A pszichológus kifejtette, hogy nincs instant használati utasítás a gyermekekhez, mivel mindegyikőjük önálló személyiség, ezért nem is lehet azonos módszerrel hatást gyakorolni rájuk. A szülő akkor dönt a legjobban, ha folyamatosan jelen van csemetéje életében, s megpróbálja a tudatos helyzet jelenlétet alkalmazni, vagyis mindig olyan hozzáállást választ, amely az adott körülmények között megfelelő. Egyszer megengedő, máskor pedig meggyőző vagy együttműködő szituációtól függően.

A gyermekek a felnőttektől eltérően értelmezik a féltékenységgel, félelemmel vagy a gyásszal kapcsolatos élményeiket. Kádár Annamária szerint a mesék segítségül hívhatók a traumák feldolgozásában. S mivel a kicsik igénylik a történeteket, így könnyebben képesek túllépni a problémákon is.

Címkék#Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!