Tudomány

2015.06.08. 17:16

Hamarabb ismernék fel a fejlődési rendellenességeket

Veszprém – Új rendszerben szűrnék ki a kisgyermekek fejlődésbeli megtorpanását. A szülőknek a gyermek egy hónapos és hatéves kora között tizenkét alkalommal kell kérdőívet kitöltenie.

Marton Attila

A kisgyermekek fejlődésbeli megtorpanásának kiszűrésére bevezetendő űrlapot tizenöt hónapos és két és féléves korban azokról a gyerekekről kell majd kitölteni, akiknél felmerült a fejlődési zavar gyanúja, írja a Magyar Távirati Iroda.

Kibővül a védőnői szerepkör, amelynek részeként a korábbinál több státuszvizsgálatot kell végeznie a szakembereknek, mondta érdeklődésünkre Siklósiné Gyopáros Adrienn, veszprémi védőnő. Ennek egyik eleme lesz az a szülői kérdőív, amelyben a gyermek fejlettségét érintő kérdésekre kell válaszolniuk annak érdekében, hogy a fejlődésbeli elmaradást minél előbb kiszűrjék.

Pintér-Kiss Viktória és férje, Pintér Gábor Kádártán él a gyerekekkel, Rozival, Stefániával és Márton Gáborral. A hasznos vizsgálatokból a szülők fontos információkat kaptak a fejlődésükről
Fotó: Nagy Lajos

A szülőknek a mostani szabályok szerint a gyermeket egy, három, hat és tizenkét hónapos korában, majd ezután a gyermek hatéves koráig, illetve iskolába lépéséig évente kell elvinnie védőnőhöz státuszvizsgálatra, ahol egy úgynevezett státuszlapot töltenek ki a védőnők. A szakemberek a szűréseken megvizsgálják a kisgyermekek érzékszervi-, mozgás- és beszédfejlődését, és figyelik a fizikai, érzelmi és értelmi előrehaladását is. Ha problémát észlelnek a gyermek fejlődésében, a háziorvoshoz irányítják az apróságokat.

Siklósiné Gyopáros Adrienn elmondta, valamennyi veszprémi védőnő elvégezte az új típusú szűréssel kapcsolatos képzést, amelyen országosan 3800 területi védőnőből háromezer már részt vett.A vizsgálatok hasznosak voltak, nyugodt légkörben folytak, és fontos információkat kaptunk a gyerekek fejlődéséről, mondta Pintér-Kiss Viktória, aki egy tizenkét, egy hét, és egy kétéves gyermek édesanyja. Mindhárom gyermeknél ugyanaz a védőnő segített nekik. Az anyuka úgy gondolja, a vizsgálatok bővítése és sűrítése még pontosabb képet adhat majd a gyerekek előrehaladásáról a szülőknek.A kisgyermekek szűrésének új rendszere jövőre indul. A hazai adatok szerint a 0-7 éves korú gyerekek kevesebb mint öt százaléka küzd fejlődési problémával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!