Gazdaság

2015.06.09. 11:05

Hogyan vállalkozzunk Ausztriában? Íme a legfontosabb tudnivalók!

Ausztriában munkát vállalni viszonylag könnyű. Nem kell hozzá más, mint néhány dokumentum, némi nyelvtudás meg egy osztrák munkahely. Vállalkozóként boldogulni viszont már korántsem olyan egyszerű, de persze egyáltalán nem lehetetlen. Összeállításunkban el is mondjuk, hogy miért nem, valamint fölhívjuk a figyelmet a buktatókra, arra, hogy min lehet spórolni és mekkora büntetésre számíthatunk, ha valamire nem figyelünk. Megmutatjuk azt is, hogy az osztrák hatóságok milyen módszerekkel ellenőriznek, és rávilágítunk arra, hogy miért nem tud egy magyar vállalkozás lényegesen olcsóbb ajánlattal előállni egy osztrák céghez képest.

Budai Dávid

Az előírások alapján bizonyos szakmák szabadon gyakorolhatók Ausztriában, ilyen esetekben csupán a bejelentési kötelezettségeknek kell eleget tenniük a vállalkozóknak, viszont az úgynevezett szabályozott iparűzés kategóriájába tartozó 82 területen a képesítést is igazolni kell. Jellemzően az építőipari tevékenység is ide sorolható, például a villanyszerelés, a gáz- és vízvezeték szerelés, a lakatos-kovácsoltvas munkák és még legalább húsz szakma. Amikor bejelentjük az osztrák hatóságoknál, hogy milyen tevékenységet szeretnénk végezni, akkor fontos formai követelmény, hogy a szakma német megnevezését használjuk, így például az ácsmester helyett célszerű a zimermeister-t feltűntetni. Az Osztrák Gazdasági Minisztérium pozitív határozatát követően a vállalkozást az adott tevékenység megnevezésével felveszi a szolgáltatók nyilvántartásába. A szolgáltatásnyújtás-bejelentés érvényessége egy év, de ez évente hosszabbítható. Fontos tudni, hogy az alkalmi és átmeneti jelleg alapelvéből eredően egy megbízás időtartama a hat hónapot nem haladhatja meg, egyhuzamban pedig maximum négy hónapig lehet a szolgáltatást nyújtani. Az időpontok ütemezésénél pedig célszerű figyelembe venni a harmincnapos ügyintézési határidőt.

Osztrák sajátosság a megbízói felelősségvállalás, ami azt jelenti, hogy a megbízó szavatol azért, hogy alvállalkozóik befizetik a foglalkoztatott dolgozók utáni TB-járulékokat. Ezért a megbízó a számla bruttó végösszegéből húsz százalékot visszatart, és ezt befizeti az alvállalkozónak a társadalombiztosítónál vezetett vállalati számlájára. A magyar vállalkozókra ez ugyan nem vonatkozik, de ezt igazolni kell, különben kellemetlen meglepetésben lehet része a vállalkozónak, amikor a megállapodás szerinti összeg ötödével kevesebb érkezik a számlára.

A kiküldetésnek is számos feltétele van, így például a kiküldött munkavállalónak munkaviszonyban kell állnia a kiküldő céggel, de ez még nem elég, mert a kiküldetést megelőzően és azt követően is Magyarországon kell munkaviszonyban állnia. A kiküldő vállalkozásnak Magyarországon kell elérnie árbevételének minimum a 25 százalékát, vagy a munkavállalók negyedét Magyarországon kell foglalkoztatnia. Ha mindezek a feltételek adottak, akkor még ki kell tölteni egy bejelentőlapot, egy kiküldetési igazolást, egy munkaszerződést, a szakképesítést igazoló dokumentumot, a munkaidő nyilvántartást és a bérlistát, mindezeket természetesen német nyelven. Mautner Márk, Magyarország Bécsi Nagykövetségének vezető külgazdasági attaséja arra hívta fel a figyelmet, hogy az osztrák hatóságok bármely fordítóiroda által elkészített dokumentumot elfogadják, tehát nem szükséges emiatt az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Irodához fordulni, ezzel pedig jelentős összeget lehet megtakarítani – hozzátette, azzal is jelentős összeg takarítható meg, ha a munkavállaló magánál tartja ezeket a dokumentumokat, mivel ellenkező esetben komoly büntetési tétellel számolhat.

Főleg építkezésen gyakori, hogy az osztrák revizorok járókelőnek álcázva magukat beszélgetésbe elegyednek a magyar munkásokkal és a látszólag ártatlan kérdésekből információt szereznek például a munkaidőre vonatkozóan. Amennyiben az elmondottak nem egyeznek a papíron szereplő időpontokkal, a munkaadó akkor is komoly szankcióra számíthat.

Büntetés jár akkor is, ha a munkáltató nem a megfelelő bért fizeti dolgozójának. Mivel az előírások szerint a kiküldött munkavállalók nem okozhatnak munkaerőpiaci és szociális feszültségeket, ezért a magyar munkaadóknak kötelező az osztrák ágazati kollektív szerződésekben rögzített minimálbért fizetnie a határon túlra kiküldött dolgozóinak. Első esetben ugyan csak figyelmeztetnek a hatóságok és kérik a bérkülönbözet rendezését, ezt követően azonban közigazgatási bírságot rónak ki, amelynek összege a munkavállalók számától, a szabálysértés súlyosságától, illetve további ismétlésétől függően ötszáztól, 50 ezer euróig terjedhet.

Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz az okhoz, ami miatt a magyar vállalkozások nem tudnak lényegesen olcsóbb ajánlatot tenni osztrák társaiknál. Ajánlatadás előtt ezért jó, ha tisztában vagyunk a költségekkel. Munkadíjak esetében minimum az osztrák órabérrel kell kalkulálni, amely általában a magyar bérek háromszorosa. Valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy az osztrák cégek sem feltétlenül korrektek, ezért szerződéskötés előtt ellenőrizni kell a megbízó pénzügyi megbízhatóságát.

A magyar vállalkozók sok esetben nincsenek tisztában a kinti sajátosságokkal, pedig a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Vasi Gazdaság, valamint Magyarország bécsi nagykövetségének honlapján sok értékes információt találhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!