Állatvilág

2015.06.09. 15:53

Fürdeni kutyával? - Csak ahol a tábla nem tiltja - Ön tud ilyen helyet Vas megyében?

Téves az EB OVO Egyesület térképe: nem lehet kutyával strandolni a Szentgotthárd melletti Hársas tónál – tájékoztatott Cziráky László, a strand üzemeltetője. Elmondta, hogy az Őrségi Nemzeti Park egész területén egyébként is csak pórázon lehet kutyát sétáltatni, vagyis még elengedni sem szabad az ebeket, nemhogy úsztatni.

Bakos Ágnes

Császári Flóra, az EB OVO Egyesület kommunikációs vezetője elmondta: kutyások fotói, beszámolói alapján készült a térkép, amin a Vas megyei Hársas tó is szerepel. Kiemelte, hogy nagy az érdeklődés a téma iránt, ezért is készült az összeállításuk és a térképet csak a Facebookon már több mint kétszázan megosztották.

Fotó: Szendi Péter

- Rengeteg a kutyás Magyarországon, jó részük családtagnak tekinti a négylábút, és nem akarják a kánikulában otthon hagyni, keresik a kutyával is látogatható kirándulóhelyeket és fürdőhelyeket – mondta Császári Flóra. Természetesen az épített strandokra nem lehet kutyát bevinni, a természetes vizek partjain van erre esély. A Vas megyeihez hasonló cáfolatot nem kapott az EB OVO Egyesület. A kommunikációs vezető elmondta: a vadászok és a horgászok a kutyások „ellenségei”, ők nem szeretik a területükön az ebeket.

Dr. Stánitz Éva Vas megyei tisztifőorvos elmondta: A kutyákat és minden állatot egy 2008-as kormányrendelet tilt ki a fürdőhelyekről. A rendelet a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szól. Csak a vakvezető kutyákra és az őrkutyákra nem érvényes a tiltás. Kutyát fürdetni azokon a területeken lehet, amelyek nem számítanak az adott időszakban kijelölt fürdőhelynek – magyarázta a tisztifőorvos.

Ahol tábla nem tiltja sem az emberek, sem a kutyák fürdését, ott van lehetősége a gazdiknak együtt fürdeni a kutyával, de ezt mindenki csak saját felelősségére teheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!