Székesfehérvár

2015.06.10. 12:37

Másodszor lépett föl San Franciscoban a Fejér megyei Happening Band

Székesfehérvár – Másodszor kapott meghívást a San Franciscoban megrendezett Magyar Örökség Fesztiválra a Fejér megyei Happening Band.

B. Kiss László

Az együttes 1996-ban alakult, a jelenlegi felállás szerint Arany Géza, Vargha Róbert, Tischner Klaudia és a Osvalda Tibor alkotja. A Magyar Örökség Fesztivált negyedszer rendezték meg az idén,  célja,  hogy ápolja  a magyar nyelvet és kultúrát, erősítse a magyar közösség összetartozását az amerikai kontinensen, s  ezen belül Kalifornia államban. A fesztivált Kálmán László Los Angeles-i magyar főkonzul nyitotta meg.

A Happening Band  a négyezer fő részvételével lezajlott  fesztiválon először koncertet adott, majd ők zenéltek a találkozót  bezáró bálon is. Az együttes Amerikában nélkülözni volt kénytelen Osvalda Tibort, a helyére egy ottani dobos, Galló István ugrott be.

A felvétel a fesztiválon készült. Balról jobbra Galló István, Arany Géza, Tischner Klaudia, Vargha Róbert. Fotó: Happening Band

– A fesztiválon olyanokkal is találkoztunk, akik Fehérvárról mentek ki. Az ő kérésükre muszáj volt eljátszanunk a Fehérvár, Piac tér című számunkat is – meséli Arany Géza, a dal szerzője, az együttes vezetője.

Az együttes repertoárja egyébként igen széles, hazai és külföldi örökzöldek, friss slágerek, és úgynevezett jazz standardok – az 30-as, 40-es évek klasszikus amerikai zenéi – egyaránt megtalálhatóak benne. Az együttesnek több hanghordozója is megjelent, s külön korongon is hallható Arany Géza egy másik, igen népszerű szerzeménye, a Könny a húrokon, melynek szövegét Srek Zsuzsanna írta.

Az együttes képzett muzsikusok alkotják. A Happening Band 20 éven keresztül volt az őszödi kormányüdülő „hangulatfelelőse". Kormányok jöttek-mentek, ők maradtak.

Arany Géza. Húsz évig volt az együttese a kormányüdülő "hangulatfelelőse". Fotó: B. Kiss László

Arany Géza civilben egyébként köztisztviselő, az államigazgatási főiskolai diploma mellé szerezte meg az előadóművészi képesítést. Két –  immár felnőtt –  fia nem édesapjuk, hanem nagybátyjuk, a jeles futballbíró, Arany Tamás példáját követte, és a gitár helyett inkább a stoplis cipőt választotta.

Már nem húsz éves. Nem fárasztóak-e a sokszor késő éjszakába nyúló föllépések? – tudakoltam a több  évtizede zenélő Arany Gézától.

–  A titok az együttes tagjainak az újra való nyitottságában rejlik. Ma is gitár szaklapokat járatok, s  mindig újabb zenékkel bővül  a repertoárunk. Számos, általunk játszott dalban van lehetőség rögtönzésre is. Egyébként pedig a zene számomra valódi   szenvedély...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!