Kultúra

2015.06.11. 15:00

Előadás a pedagógiáról

A Veszprém Megyei Neveléstörténeti Társaság nyirádi kihelyezett ülésén került a kezembe Mihalovicsné Lengyel Alojzia ny. egyetemi docens legújabb könyve: Tanulmányok az idegen kultúrák és a pedagógia köréből.

Civil Tudósítónktól

A tudományosság igényével megírt és szerkesztett kötet sok érdekességet kínál a téma iránt érdeklődőknek. Csokorba gyűjtötte össze az író a korábbi években publikált tanulmányait, főbb kutatási témáiból. Így a hazai németség nyelvi, kulturális hagyományai, idegennyelv-oktatás, nyelvpolitika, nevelés- és művelődéstörténet, valamint szülőföldje, Zemplén helytörténete, kulturális hagyománya kérdésköreit vizsgáló, elemző, ismeretterjesztő munkáit.

Mihalovicsné Lengyel Alojzia ny. egyetemi docens előadást tart

A Gondolatok és koncepciók az oktatásért és az oktatásról című fejezetben Kazinczy Ferencnek az oktatásról való nézeteit, célkitűzéseit ismerhetjük meg: II. József reformpolitikájába beillett a Kazinczy által elősegített iskolamegújítási és szervezési program. Kazinczy mint tíz megye iskolafelügyelője vállalta az új iskolák szervezését. Említésre méltó, hogy levelezést folytatott a Festetics által pártfogolt irodalmárokkal, s az ő kezdeményezésére szervezték meg 1817-ben az első Helikon ünnepet, amelynek célja a latin, magyar és német szónoklatban jártas gimnáziumi és georgikoni ifjúság meghívása és bemutatása volt.

Kazinczy Ferenc, a nyelvújítás vezéralakja

Az Öt évtized a magyar kultúra, a magyar tudomány és a magyar művészet felvirágoztatásában című részben eszmetöredékeket találhatunk Trefort Ágostontól és emlékképeket kortársai írásaiból. Továbbá Klebelsberg Kuno oktatáspolitikai koncepciójával ismerkedhetünk meg a nyelvek és kultúrák közvetítése terén. A nyugalmazott docens a Germanisztikai Intézetben oktatott tantárgyai révén kíséri végig Bleyer Jakab germanista oktatási és tudományos pályafutását.

Trefort Ágoston, a Magyar Királyság közoktatási és vallásügyi minisztere 1872 1888 között

A kötetben még szó esik a felsőoktatás történetéről, pedagógiai gondolatok hangzanak el a német kultúrából, a soknemzetiségű szülőföldre látogathatunk el a Zemplén vonzásában. Képet kapunk a trianoni békeszerződés végrehajtásáról és következményeiről, különös tekintettel Bereg megyére.

Szerző: Czeidli József

Címkék#pedagógia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!