Vép

2015.06.12. 17:05

Hat év után kiállítás a vépi foltvarrók munkáiból

A Vépi Foltvarró Kör hat év alatt összegyűlt munkáját láthatják az érdeklődök a hónap végéig, köztük egy különleges fényképekkel díszített takarót. Hortobágyi Évától, a foltvarrók vezetőjétől mindent megtudtunk a foltvarrásról.

Budai Dávid

Hat év után, pénteken ismét kiállítást rendezett a Vépi Foltvarró Kör a művelődési házban. Hortobágyi Évával, a foltvarrók vezetőjével, a kiállításról és a foltvarrásról beszélgettünk. Az gyorsan kiderült, amit már korábban is gondoltunk, hogy a foltvarrás (patchwork) igen időigényes munka. Hortobágyi Éva hozzátette, vannak technikák, nagyüzemi módszerek, amikkel gyorsan lehet dolgozni, és a gépeket is segítségül lehet hívni, de ha valaki nagyon szépet, mesterművet akar alkotni, akkor egy-egy munka hónapokig is eltart. Egy kétszemélyes ágytakaró elkészítéséhez még a leggyorsabb technikával is minimum három-négy hét kell, de akkor nincs főzés, mosás, takarítás – tette hozzá.

Elmesélte, ő a legidősebb fiának szánt takarót egy évig varrta, aztán 2000-ben félbehagyta a munkát, 15 éve gyűjti az erőt, hogy ismét folytassa. Megtudtam, azért, mert a takarón kézzel kell steppelni, és itt három anyag összedolgozásáról van szó, ami rendkívül nehéz munka. Arra is gondolt, hogy kiadja bérmunkába vagy géppel befejezi, bár ez utóbbit annyira nem szeretné.

Suri Gézáné a Vépi Foltvarró kör volt vezetője, Koszorús Judit a Vépi Művelődési Ház vezetője és Hortobágyi Éva a Vépi Foltvarró kör jelenlegi vezetője, a vépi képekkel díszitett takaró előtt (Fotó: Unger Tamás)

Mint mondta, a foltvarrók között egyáltalán nem ritka, hogy egy-egy munkát félretesznek hosszabb-rövidebb időre, hogy aztán később folytassák. Vannak pillanatok, amikor ripsz-ropsz el lehet készíteni egy félbehagyott dolgot, ezeket a pillanatokat meg kell várni.

A foltvarrás azonban nem való mindenkinek, egyrészt az idő és munkaigényessége miatt, másrészt pedig azért, mert ehhez a munkához nem elég a megszerzett tudás, kell egy bizonyos érzék is, ami vagy megvan, vagy nincs. Vannak, akik évekig csinálják, másolnak másokat, de igazán szépet soha nem tudnak alkotni.

Hortobágyi Éva elmondta, minden a tervezéssel kezdődik, ami újabban már számítógépen megy, bár neki elegendő a kockás füzet – hozzátette, talán ez összefügg azzal, hogy vegyészmérnök végzettsége van, ő saját tervek után szeret dolgozni igazán.

Kezei alól eddig 25 takaró és legalább ötven táska és ki tudja, még mi minden került ki, persze ebbe a félkész alkotások nem számítanak bele. Megtudtuk, inspirálódni tanfolyamokra és foltvarró táborokba jár, az idén már volt Tihanyban, Tatabányán és Budapesten. Az anyagokat is legtöbbször a fővárosban szerzi be, de előfordul, hogy maradék anyagokat vásárol. Amióta nyugdíjas, sok időt tölt kedvenc elfoglaltságával, mert mint elmondta, neki ez gyógyszer, például ma is pillanatok alatt elmulasztotta a fejfájását egy kis varrogatás.

A mostani kiállítás fő attrakciója egy olyan takaró, amely Vép ismert helyeit ábrázoló fotókkal van díszítve. A különleges technikával készült takarót a Foltvarró kör tagjai adományozták a városnak. Ezt már Iszakné Koszorús Judit, a Vépi Művelődési Ház és Könyvtár vezetője mondta. Megtudtuk, a Foltvarró kör tagjai kéthetente egyszer jönnek össze, hogy kicseréljék tapasztalataikat. A június 30-áig megtekinthető kiállításon hat év termését láthatja a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!